Korona kummittelee taas ovella ja useassa yrityksessä mennään pelonsekaisin tunnelmin kohti budjetointia vuodelle 2021. Pelko on perusteltua, koska aika harvalla meistä on aito ja pitkäaikainen näkymä tulevaan. Samaan aikaan epävarmuutta lisää ”korona ykkösessä” sinällään ja monin paikoin hyvää päätöksentekoa ja johtajuutta osoittaneet poliitikot, jotka ovat palanneet politikointiin ja oman sekä puolueen edun optimointiin.

Yrityksissä sattuu ja tapahtuu kovasti. Osa yrityksistä joutuu sopeuttamaan toimintaansa ja tekemään myös henkilöstöjärjestelyjä – irtisanomisin ja lomautuksin. Kuinkahan monessa yrityksessä on havaittu tai ennakoitu, että autoilu on usein kallein tai toiseksi kallein kustannuserä irtisanomisen ja lomautuksen kohdalla?

Miksi varsinkin rahoituksen valintaan on syytä paneutua?

Yritysautoilun toistaiseksi yleisin rahoitusmuoto on huoltoleasing, joka on pitkäaikainen vuokravastuusopimus. Tämä on joustamaton sopimus ja kuukausittainen kustannuserä, jonka sisään on rakennettu suunnitelma auton käyttöiästä (useimmiten 3-4 vuotta), käyttömäärästä (usein 90 000-120 000 km) ja arvon alenemisesta (usein varsin ylimitoitettu). Auton vuokraava yritys sitoutuu suorittamaan nämä kuukausittaiset vuokraerät leasing-yritykselle sovitun määräajan loppuun asti.

Ensisijainen vaihtoehto tai ainakin suunnitelma on, että auton vuokrannut yritys maksaa auton vuokrausajan loppuun suunnitelman mukaan. Autosta luovuttaessa vuokraaja maksaa mahdolliset ylikilometrikorvaukset leasing-yhtiölle, naarmut ja kolhut tulee korjata vuokraajan piikkiin. Näitä luopumisen yhteydessä olevia lisäkuluja harvoin osataan ennakoida ja loppulasku korjauksesta ja/tai ylikilometreistä onkin usein yllätys vuokraavalle yritykselle.

Aina ei päästä auton vuokrasopimuksen loppuun asti. Varsin usein tapahtuu niin, että työntekijä, jolle auto on hankittu työsuhdeautoksi, poistuu yrityksen palveluksesta ennen kuin auton vuokrasopimus päättyy. Poistumiseen syitä voi olla useita, irtisanominen tai irtisanoutuminen.

Niin tai näin, huoltoleasing-auto jää tässä tapauksessa ongelmaksi. Mitä tehdä autolle, jonka joku on valinnut nimenomaan omaan käyttöönsä ja maksaa autosta veroedun? Autoa ei oikein voi pakottaa kenellekään, koska veroedun myötä käyttäjä joutuu maksamaan täyden edun käytetystä ja toisen valitsemasta autosta. Autoa ei voi myöskään palauttaa leasing-yhtiöön, koska auton määräaikainen vuokravastuu ei siihen oikeuta.

Sopimuksen purku saattaa olla mahdollista, mutta aina se on myös kallista. Yleistä on, että sopimuksen purku on mahdollista maksamalla esimerkiksi 30 prosenttia loppuajan vuokravastuusta. Esimerkiksi jos auton vuokra-aikaa on jäljellä 24 kuukautta ja kuukauden vuokravastuu on 990 euroa, on luopumisen hintaluokka 7100 euroa. Kallista jo yhden auton kohdalla, mutta mitä jos näitä vastaavia jää pihaan useita? Kulu tulee vuokraajayritykselle, oli kyse lomautuksesta tai irtisanomisesta ja raha on täysin hukkaan heitettyä ja vältettävissä olevaa.

Pitkäaikaiselle vuokravastuulle on vaihtoehto

Numerot puhukoot puolestaan. Fleet Innovationin kautta hankituista autoista jo yli 80 prosenttia hankitaan osamaksulla tai joustavalla rahoitusleasingilla. Huoltoleasingin määrä vähenee koko ajan ja koronan tultua huoltoleasingin käyttö on entisestäänkin vähentynyt. Miksi näin?

Osamaksusopimuksella tai rahoitusleasingilla auton hankkiva yritys on aina sopimusteknisesti niskan päällä. Auto ei ole määräaikainen sitoumus ja kustannuksellinen kiviriippa. Autosta ja rahoituksesta pääsee eroon koska tahansa. Toki autosta luopumalla harvoin tekee voittoa, mutta tappiot voi minimoida valitsemalla rahoitusmuodon oikein. Lisäetu osamaksussa ja rahoitusleasingissa on se, että auton hankinnan alennus tulee suoraan ostoetuna yritykselle, lisäksi käyttökulu koostuu vain aidoista kustannuksista eikä budjetäärisistä ajokilometreistä ja sitoumuksista.

Aja minkä ajat, maksat vain ajetuista metreistä kuulostaakin järkevämmälle kuin ”vuokrasopimuksella sitoudut ajamaan autolla 3000 kilometriä 48 kuukauden ajan”. Vaikka teksti sopimuksella ei välttämättä ole näin suoraan sanottu, on sopimuksen henki juuri tämä. Sopimuksen henki todentuu vasta, kunnes yrität tehdä sopimukseen muutoksia.

Autopäättäjä, nyt hereillä!

Autopolitiikka on syytä päivittää myös rahoitusmuotojen osalta. Uskallan väittää, että epäolennaisempaa on pohtia mitä autoja ja miksi ajaksi niitä hankitaan. Olennaisinta on, että ne hankitaan järkevällä rahoitusmuodolla ja muistaen, että auto on yrityksen kalleimpia sitoumuksia, varsinkin, jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan.

Lopuksi

Saa olla eri mieltäkin, mutta… Kultainen sääntömme Fleetissä on, asiakkaan etu ensiksi. Lisäksi Fleet Innovation ei myy autoja, rahoituksia eikä autoon liittyviä varusteita ja sopimuksia. Meidän intressinä ei siis ole tuotemyynti tai automääränne kasvattaminen.

Me tarjoamme apua ja konsultaatiota autoilun ratkaisuksi. Rakennamme sinun yrityksesi autopolitiikan. Sen jälkeen voimme tehdä kaiken autoiluun liittyvän vaivan puolestasi, oli kyse hankinnasta, myymisestä tai laskujen maksamisesta, auton käyttäjiä unohtamatta.

Vältä pitkäaikaisia vuokravastuita, ne iskevät silloin kun vähiten toivot! Jo lähes 7000 yritysautoa on vastuullamme. Asiakkaamme säästävät 10-20 % autoilun kustannuksista. Tee pikainen päätös: älä hanki yhtään autoa ennen kuin olemme yhdessä kartoittaneet yrityksesi autopolitiikan.

Sakari Viitanen