sahkoautojen autovero poistuu

Ekoarvot tärkeintä auton valinnassa

Ekologinen jalanjälki vaikuttaa voimakkaasti auton valintaan. Vaikka käyttövoima on ensisijainen kriteeri auton valinnassa, ostaminen koetaan hankalaksi.

 

Bensakoneista halutaan siirtyä pienemmän ekologisen jalanjäljen jättäviin täyssähköisiin autoihin, paljastaa Fleet Innovationin tekemä kysely. Alkutalvesta tehty kysely paljasti, miten valtaosa (75 %) vastanneista kertoi ensisijaisesti ekologisten arvojen vaikuttavan auton valintaan. Päästöasiat kiinnostivat 80 % naisista ja 74 % miehistä. 

 

  Bensamoottoreista halutaan siirtyä pois sekä ympäristöarvojen takia että polttonesteen hinnan vuoksi. Vaikka bensan hinta on nyt ennätyskorkealla, on vastaava nousu nähty myös sähkön hinnan osalta. Liikkumisen hinta kasvaa jatkossa, toteaa Sakari Viitanen Fleet Innovationin toimitusjohtaja.

 

Käyttövoima merkityksellisin, mutta ostaminen hankalaa

 

Käyttövoima näyttelee yksiselitteisesti isointa roolia auton valinnassa, sillä 80 % kertoi sen olevan tärkein kriteeri. Hinnan merkitys näyttäytyi edelleen suurena (78 %), ja kulutus ja päästöt kipusivat kolmannelle sijalle (73 %). Auton merkki jäi sijalle neljä (57 %).

 

 Hinta on aina ollut ohjaava tekijä auton ostossa, mutta nyt ohi on noussut voimakas ekologinen trendi, josta sähkön suosiminen käyttövoimana sekä kulutuksen ja päästöjen merkityksellisyys valinnassa on selkeä merkki, Viitanen korostaa.

 

Autojen hankinta vaikutti olevan hankalaa. Yli puolet (51 %) vastaajista koki haasteeksi pysyä autojen teknisen kehityksen perässä, ja 32 % koki autoalan termistön vaikeaksi. 

 

  Moni toimija korostaa tuotteensa ympäristöystävällisyyttä markkinoinnissaan. Faktapohja autojen ”viherpesulle” voi silti olla varsin ohut, Viitanen selventää. 

 

Sähköisyys esille auton ja pyörän valinnoissa

 

Kyselyn perusteella 36 prosenttia vastanneista valitsisi seuraavaksi autokseen täysin sähköisen auton. Yli neljännes (28 %) kertoi päätyvänsä ladattavaan hybridiin. 

 

Nousevaan ekologiseen trendiin liittyy myös työsuhdepyöräily. Kolme neljännestä vastaajista hankkisi sähköistetyn pyörän.

 

  Työsuhdeautoilu on ollut vain harvojen etu. Olemme huomanneet, miten työsuhdepyörän kautta liikkumisen edut tuodaan laajemman joukon saataville. Työsuhdepyörien myynti tulee moninkertaistumaan tänä keväänä viime vuoteen verrattuna. Haasteena on toki komponenttipula, joka vaivaa pyörien toimituksia, Viitanen toteaa. 

 

 

Lisätiedot:

Sakari Viitanen Toimitusjohtaja Fleet Innovation Oy sakari.viitanen@fleet.fi

 

Kysely liikkumisvalinnoista toteutettiin verkkokyselynä tammikuussa 2022. Vastaajia oli noin 500 yli 18-vuotiasta henkilöä ympäri Suomen.