autoilu-2020-kyselytutkimus-fleet-innovation-kuva-2-some

Autoilun konsultti- ja hallinnointipalveluja tarjoava Fleet Innovation Oy teetti kyselyn, jossa kartoitettiin autoilun näkymiä vuodelle 2020. Kyselyyn vastasi lähes kahdeksansataa yritysautoilijaa, joten vastaustulos antaa kattavan näkymän autoilijoiden ajatuksista.

Kyselyssä kartoitettiin, että miten autoja hankitaan, millä perustein autoja valitaan sekä kuinka autoilun muutoksesta ja teknisestä kehityksestä on autoilijoille onnistuttu viestimään. Lisäksi kartoitettiin mitkä automerkit kiinnostavat autolinnoissa ja mitkä merkit ovat ”in”.

Kysely keskittyi yksittäisen autoilijan näkemyksiin ja ajatuksiin ilman, että ajatuksia rajattiin esimerkiksi voimassa olevaan työnantajan autopolitiikkaan.

työsuhdeautoilu-2020-tutkimus-fleet-innovation-kuva-1

Merkkiuskollisuus rapisee, käyttövoima vaikuttaa valintaan eniten

Kyselyn mukaan merkkiuskollisuus on laskemassa, kun jopa 49 prosenttia vastanneista on vaihtamassa nykyistä automerkkiään. ”Tämä on suuri mahdollisuus autotaloille, varsinkin sellaisille, jotka ovat panostaneet asiakaskokemukseen sekä tekniseen kehitykseen”, sanoo Fleet Innovation Oy:n toimitusjohtaja Sakari Viitanen.

Viitasen mukaan suurin yksittäinen vaikuttaja auton valinnassa on käyttövoima, noin 70 prosenttia kertoo käyttövoiman olevan ohjaava tekijä: ”nyt on tulossa hybridiautojen läpimurtovuodet, sähköhybridiin tai kaasuhybridiin on päätymässä 45 prosenttia vastanneista, lisäksi 8 prosenttia empii oikeata vaihtoehtoa”.

Fleet Innovationin hankki asiakkailleen 1300 uutta autoa vuonna 2019, tämän vuoden luvuissa hybridi- ja sähkökäyttövoima ovat näytelleet alle 10 prosentin osuutta hankinnoissamme, koska saatavuus on ollut aika heikkoa. ”Volvo on ollut kauttamme hankituin hybridi ja muutenkin merkin osuus on ollut kärkipäässä. Suomen hankituin työsuhdeauto on Skoda, joka on Fleet Innovationin luvuissa kisaillut ykkössijasta Volvon kanssa”, Viitanen jatkaa.

työsuhdeautoilu-2020-tutkimus-fleet-innovation-kuva-2

Koeajo ratkaisee, netti nousee

Fleet Innovationin kyselyn mukaan ostopäätös tehdään usein koeajokokemuksen perusteella, kun 38 prosenttia auton ostajista päättää autosta koeajon jälkeen. Yllättäen netti on noussut vaikuttajana samoihin lukemiin. Varsin alhaiseksi osoittautuu merkkiuskollisuus, vain 16 prosenttia autoilijoista ilmoittaa ottavansa uuden samanlaisen auton samalta merkiltä, suosittelun pohjalta auton valitsee 4 prosenttia auton hankkijoista.

Viitasen mukaan merkkiuskollisuuden rapistuminen on mullistavaa, koska yleensä työsuhdeauto on perinteisesti ollut samaa merkkiä, mutta uudempaa mallia. ”Veikkaan, että tämä merkkiuskollisuuden heikkeneminen kertoo siitä, että tekniikka ja arvot laajemminkin alkavat olla päätöstekijä numero yksi, kun ensiksi päätetään käyttövoima sitten vasta merkki. Egoautoilu muuttuu kohti ekoautoilua”, Viitanen jatkaa.

”Alaan perinteisesti on liitetty aika heikko asiakaskokemus, toivottavasti enää ostaja ei joudu poistumaan myymälästä niin, että liikkeeseen vaivauduttuaan ei otettaisi tosissaan. Nyt olisi palvelullisesti tilaa erottua, koska markkinalla on merkkeihin avoimesti suhtautuvia ostajia”, Sakari Viitanen sanoo.

työsuhdeautoilu-2020-tutkimus-fleet-innovation-kuva-3

Fleet Innovation muuttaa markkinaa

Fleet Innovation on parissa vuodessa tuplannut vastuullaan olevan autokannan, joka on ylittänyt 6000 auton määrän. ”Kasvumme syy on yksinkertainen, asiakkaat haluavat kustannustehokkuutta, joustavuutta ja palvelua. Siinä on meidän toimintaamme ohjaava triangeli. En ymmärrä miksi autoon pitäisi sitoutua määräajaksi ja ajosuorite ennustaa neljäksi vuodeksi eteenpäin”, Viitanen ihmettelee. ”Tämä on alan pitkäaikainen käytänne, jonka me voimme muuttaa. Yritysautoilussa vallalla olleen huoltoleasingin (=määräaikainen vuokraaminen) osuus Fleetin hankinnoissa on tippunut koko ajan, kun enää 25 prosenttia kauttamme hankituista autoista on huoltoleasingilla. Rahoitusleasing ja osamaksu on meidän vahva ja kokemukseen perustuva suositus, tällä valinnalla saavutetaan joustavuus ja kustannussäästöt piilokulujen poistuessa”.

työsuhdeautoilu-2020-tutkimus-fleet-innovation-kuva-4

Järki ja tunne kävelevät käsi kädessä merkkejä valittaessa

Fleetin kyselyn mukaan houkuttelevin automerkki 2020 on Mercedes-Benz, kun kysytään minkä valitsisit, jos vapaasti saisit valita merkin. Volvo ja Audi heti Mercedeksen perässä. Kysyttäessä mikä auto kiinnostaa seuraavaksi valinnaksi, voittajaksi päätyy Skoda, kun 17 prosenttia vastanneista päätynee mallistoaan uusivaan Skodaan. Tosin Volvo ja Audi tulevat tässäkin kyselyssä vain prosentin päässä.

Auton valinnassa selvää apua ja neuvoa ilmoittaa tarvitsevansa noin 20 prosenttia vastanneista ja vain puolet on vahvasti tietoisia tulevan autonsa käyttövoimasta. ”Autoilu on tullut vaikeaksi, toimiala on tuijottanut liikaa omaan napaansa kehittämällä eksoottisia termejä ja asiakas on unohtunut viestinnässä”, Viitanen lataa.