Autoalan konsultti- ja hallinnointiyritys Fleet Innovationin mukaan autoalan kohtaamissa haasteissa on myös positiivisia elementtejä. Autojen myynnin määrän romahdus tuo autoliikkeille ongelmia, mutta ongelmien ratkaisut löytyvät asiakaskokemusta ja asiakasajattelua parantamalla. Sen myötä syntyy pysyviä ja positiivisia muutoksia kuluttajan ja toimialan kannalta muun muassa joustavuuden ja asiakaspalvelun parantumisen myötä.

Päätöksenteko autoa valitessa on vaikeutunut – käyttäjät kaipaavat neuvontaa

Fleet Innovationin vuoden 2019 lopussa tehdyn kyselyn myötä oli jo nähtävissä, että autojen hankintaan liittyy monia kysymyksiä ja epäselvyyksiä, joita autoa hankkiva kohtaa usein ensimmäistä kertaa. Autojen tekninen kehitys ja terminologinen muutos toi tullessaan sen, että auton vaihtajan näkökulmasta päätöksenteko ja valinnan teko on vaikeutunut ja myös merkkiuskollisuus on koetuksella. Brändien merkitys auton valinnassa oli romahtanut ja pinnalle nousi ekologiset arvot ja tekninen kehitys.

Kyselyn jälkeen Fleet Innovation havaitsi selvän palvelullisen aukon ja lanseerasi asiakkailleen FleetHelp -palvelun. Uuden palvelun myötä työsuhdeauton valintaa helpotetaan neuvonnalla ja mm. koeajojen järjestämisellä asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan. Palvelu on merkkineutraali ja perustuu lisäarvon tuottamiseen Fleet Innovationin asiakkaille. FleetHelp -palvelukonseptin myötä auton vaihtoon liittyviä keskusteluja on ollut jo satoja. Neuvonnassa korostuu kyselyssäkin esille nousseet trendit eli käyttövoimaan ja tekniikkaan liittyvät keskustelut ja ratkaisut.

Uuden auton tulee täyttää tilatarpeet ja asiakkaan antama hintahaitari, jonka autoilija tai työnantajan autopolitiikka määrittelee, mutta sen jälkeen keskustelun sisältö on usein ohjautunut käyttövoimakeskusteluun ja ennen kaikkea hybridi- ja sähköautovalikoimaan. FleetHelpin myötä tapahtuneiden palvelutapahtumien pohjalta voidaan todeta, että hybridien aika on todella koittanut, joskin tilausajankohta on saattanut lykkääntyä. Suurimmassa osassa keskusteluita on varsinkin ladattavien hybridiautojen rooli merkittävässä asemassa.

Kysely kokonaisuutena tämän linkin takana.

Korona muuttaa autokauppaa ja rahoitusratkaisuja pysyvästi

Fleet Innovationin toimitusjohtaja Viitasen mukaan heidän kauttaan hankitaan vuosittain noin 1500 uutta autoa. ”Eräällä tavalla olemme autokauppa ilman mitään brändiedustusta ja merkkiin liittyvää velvoitetta,” Viitanen kuvaa. ”Tämä mahdollistaa Fleet Innovationille sen, että voimme aidosti keskittyä asiakkaan tarpeeseen ja arjen helpottamiseen. Näemme, että lasipalatsien ja tuotemerkkien sijaan autoilijoiden tarve ja fokus siirtyvät vahvasti ekologisiin arvoihin, kokonaisvaltaiseen asiakaskokemuksen arvostamiseen, sekä joustaviin palvelu- ja tuoteratkaisuihin,” Viitanen jatkaa.

Fleet Innovationin näkemyksen mukaan sen aika on ohi, että autoon sitoudutaan määräajaksi ja tiettyyn kilometrimäärään kuten ennen. Pitkäaikainen sopimus- ja vuokravastuu on iso riski niin kiinteistöissä kuin autoissa, ja tämä todentui monelle koronan aikana. Yritykset ja yksityiset jäivät jumiin sopimustensa kanssa ja moni käyttämättömäksi jäänyt auto jäi kulueräksi ja tarpeettomaksi talliin. Autoilijat sekä autoja hankkivat yritykset arvostavat sitä, että auton voi vaihtaa tai siitä voi luopua tarpeen tullen eikä määräaikainen vuokravastuu sido käsiä. Sen vuoksi Fleetin kautta hankituista autoista jo 80 prosenttia hankitaan omistukseen tai joustavalla rahoitusratkaisulla eikä määräaikaisella huoltoleasingilla, jonka määrä laskee koko ajan. Viitanen korostaakin, että autoa hankittaessa kannattaa tarkasti katsoa millaiseen sopimukseen ja sitoumukseen nimensä laittaa.

Hybridi kiinnostaa ja ”Toimarin testi” vahvistaa, että se todellakin sopii yhä useammalle

Fleet Innovationin tekemän kyselyn pohjalta ennuste vuoden 2020 alussa oli, että vuodesta tulee hybridien vuosi. Tämä on toteutumassa, joskin pienellä viiveellä, kun autojen hankintamäärä laskee useammalla kymmenellä prosentilla ennakoituun nähden sekä autojen toimitusajoissa on viiveitä. Kiinnostus hybridiautoihin on kuitenkin todella merkittävää – yhä harvempi ottaa perinteisen polttomoottorin ja tilalle tulee hybridiä joko sähkön tai kaasumoottorin myötä.

Vielä pari vuotta sitten sähköhybridiauto oli lähinnä verotuksellisista syistä järkevä valinta. ”Vanhan tekniikan” hybridit kantoivat maksimissaan 20 kilometriä sähköllä, jolloin tekniikan tuoma todellinen hyöty oli marginaalinen. Nyt myynnissä olevat uudet hybridit saattelevat jo yli kahdenkertaisia määriä sähköisesti, kun samaan aikaan sähkölatauspisteet lisääntyvät vauhdilla.

Fleet Innovationin toimitusjohtaja Sakari Viitanen kuvaa itse olevansa aika tyypillinen esimerkki autonvaihtajasta. Aiempi diesel vaihtui sähköhybridiin epäluulojen ja pohdinnan jälkeen, mutta paluuta vanhaan ei ole. ”Käyttökokemus ja arki osittaisesti sähkön kuljettamalla autolla on niin vakuuttava, että en näe oikein mitään syitä paluuseen vanhaan”, Viitanen kertoo. ”Keskimäärin kulutus autossani on 3,6 litraa sadalla kilometrillä noin 30 000 ajokilometrin jälkeen. Vaikka pääosan ajoistani suoritan moottoritiellä ja työmatkani on pitkä, silti sähkön osuus on lähes puolet kaikista ajetuista ajokilometreistäni. Ilman pitkää työmatka-ajoa, sähkön osuus olisi varmasti suurempikin. Jo pelkällä kotilataamisella pärjää hyvin, plussaa on jos voi ladata myös työpaikalla”, Viitanen jatkaa. Keskimääräinen autoilija ajaa päivittäin noin 50 kilometriä ja sen matkan pääsee täyteen ladatulla akulla sähkön saattelemana ja varsin ekologisesti, kunhan hankkii puhtaasti tuotettua sähköä.

Fleet Innovation tekee osana FleetHelp -palvelua ajankohtaisia autotestejä kansantajuisesti kirjoittaen, niitä lisää tämän linkin takana.

Fleet Innovationista

Vuonna 2007 perustettu Fleet Innovation on Kauppalehden vuoden 2019 kasvajat listalla sijalla 27, liikevaihto kyseiseltä vuodelta on 43M€, tulos lievästi plussalla. Toimitusjohtajana on toiminut vuoden 2017 alusta Sakari Viitanen, henkilöstömäärä on noin 20. Fleet Innovationin omistaa Vekka Invest Oy, Tenendum Oy, Funny Park Oy, ILH Invest oy, Sakari Viitanen sekä osa henkilöstöä.

Fleet Innovationin vastuulla on 6500 yritysautoa, vuosittainen kasvu on ollut 30 prosenttia. Fleet Innovation on Suomen suurin ajoneuvohallinnointia ja konsultointia tarjoava palveluyritys.

Lisätietoja:
Sakari Viitanen, 040 821 5900.
Sakari.viitanen@fleet.fi
www.fleet.fi