Liikkumisratkaisujen konsultti- ja hallinnointiyritys Fleet Innovationin toimitusjohtaja Sakari Viitasen mukaan autoilun ja laajemminkin liikkumisen muutoksen tuulet ovat voimakkaat. Autoilu muuttuu sähköiseen ja ekologiseen suuntaan, kun samalla polkupyörä työsuhde-etuna on tullut autoilun rinnalle. ”Sen vuoksi laajensimme palvelumme myös työsuhdepolkupyöräilyyn. Se sopii mainiosti palvelukonseptiimme ja arvomaailmaamme – haluamme kaikin keinoin edistää puhtaampaa liikkumista ja ratkaista asiakkaidemme tarpeita”, Viitanen kertoo.

Vaikka sähköistyvästä autoilusta on puhuttu paljon, ei Viitanen olisi vielä viime vuonna uskonut kaikkein perinteisimmän, eli kauramoottorin, kisaavan houkuttelevana työsuhde-etuna. ”Meillä on ollut jo vuosikausia yritysten polkupyöriä vastuullamme, mutta veroedun tultua on kiinnostus loikannut huikeasti”, Viitanen kertoo. Fleet Innovation kysyi autoedun ja polkupyörän kiinnostavuutta työsuhde-etuna ja 80 % vastanneista koki autoedun olevan houkutteleva etu. Vastaava luku polkupyörällä on 39,3 %. Toki edunsaajien lukumäärä polkupyörien käyttäjinä on paljon suurempi ja tästä voikin Viitasen mukaan tulla todellinen ”massaetu.”

Viitanen kertoo, että autoedun merkitys on yhä vahva ja kiistaton. Suomi on iso maa, autot ovat kalliita ja autoetu on vaivaton keino hankkia uusi auto. Kiinnostavuus on korkealla eikä se sinällään yllätä. Polkupyörän merkittävä nousu etuna on paljolti verotuksen ansiota, mikä osoittaa, että veroilla voi ohjata kuluttajakäyttäytymistä. ”Alkaneena vuonna pyörä on verovapaa etu työnantajalle antaa ja työntekijälle saada, joten harvaa etua voi enempää kannustaa ottamaan”, Viitanen kiteyttää. Toki samankaltainen veroporkkana kohdentui myös sähköisiin työsuhdeautoihin, mutta se on kompleksisempi asia. Ennen sähköisen auton hankintaa on varmistettava latausmahdollisuudet omaan liikkumisen tarpeeseen, mikä onkin vähän isompi asia kuin polkupyörän osto.

Viitanen kritisoi tapaa, jolla polkupyöräedun sisältöä on rakennettu ja säännöksiä muutettu kuukausittain. Hänen mukaansa yleinen viestintä alussa oli, että verovapaus ja kustannustehokkuus kohtaavat maksimaalisesti eikä verovapaasta edusta tarvitsisi maksaa sosiaaliturva- ja eläkemaksuja. Huhtikuussa eläketurvakeskuksen sivulle tulikin täydennys, että tyel-maksu on maksettava, jos etu on osa kokonaispalkkausta. ”Polkupyörä etuna on edelleen erinomainen, mutta hyväkin asia menee pilalle huonolla viestinnällä”, Viitanen kritisoi.

Kaikkiaan Viitasen mukaan onkin hyvä katsoa asioita hieman kuorrutuksen taakse. On hyvä huomioida, että polkupyörä etuna on määräaikainen sitoumus ja verovapauden vuoksi säädeltykin, joten ihan suin päin ei etua kannata antaa eikä ottaa. Viitasen mukaan kaikkia määräaikaisia sitoumuksia kannattaa tarkkaan pohtia, minkä korona-aika on viimeistään opettanut. Tämän vuoksi Fleet Innovation suositteleekin asiakkailleen varsinkin autohankinnoissa joustavia rahoitusmuotoja, koska sitoutumiskustannus on suuri.

Viitanen kertoo, että koronan myötä Fleet Innovationin asiakkaiden liikkuminen on selvästi muuttunut. Muutoksessa on sopimustekniset asiat, muun muassa rahoitusmuodot ja ajoneuvojen pitoajat. Määräaikaisten huoltoleasing-ratkaisujen käyttö vähenee edelleen, kun taas joustavien rahoitusmuotojen käyttö kasvaa vauhdilla. Fleet Innovation hankkii asiakkailleen noin 1500 uutta autoa vuodessa, joista enää 15 prosenttia hankitaan määräaikaisella huoltoleasing-sopimuksella. Asiakkaat haluavat olla sopimuksissa määräävällä puolella, mikä mahdollistuu osamaksu- tai rahoitusleasing-rahoituksin. Auto on koska tahansa realisoitavissa ja kustannuskulu katkaistavissa.

Myös pyöräily sähköistyy

Polkupyöräilyn kasvu näkyy katukuvassa ja polkupyöräkaupassa. Fleet Innovationin tutkimuksen mukaan noin 67 % polkupyöräedun ottajista harkitsee sähköistetyn polkupyörän hankkimista. Koska koronavuosi toi akkutuotantoon ja polkupyörien valmistamiseen haasteita, on moni varasto jo tyhjillään samaan aikaan kysynnän kasvettua. Moni polkupyöräliike onkin harmitellut, että joutuu myymään ”ei oota”.

Fleet Innovationin tekemän tutkimuksen mukaan autoilukin sähköistyy vauhdilla. 62 % vastanneista aikoo hankkia seuraavan auton ainakin osin sähköistettynä. ”Tämä on jo hyvän aikaa näkyvissä ollut trendi”, Viitanen kertoo. Hänen mukaansa ladattavien hybridien kysyntä on kovaa ja onneksi myös tarjonta kasvaa koko ajan. Alkuvuoden hankituin auto on ollut Skoda Octavia, jossa myös näkyy ladattavan version kohdalla kysyntäpiikki – tämä näkyy myös toimitusajoissa.

”Kyllä me vahvasti suosittelemme hybridiauton hankintaa, jos kotona on latausmahdollisuus eikä päivittäisen ajosuoritteen tarve ole yli 100 kilometriä”, Viitanen toteaa. Mikäli kotilataukselle ei ole mahdollisuutta, kannattaa Viitasen mukaan pidättäytyä perinteisessä moottorissa, sillä julkinen infra ei ole vielä kattava eikä sen varaan ole järkevä rakentaa.

Fleet Innovation faktoina:

  • Liikevaihto 2020 47M €, tulos 215 000 €
  • Henkilöstöä 25
  • Hallinnoitava autokanta yli 7000, kasvua vuosittain 1500
  • Uusi FleetBike-konsepti työsuhdepolkupyöräilyyn, lanseerattu 2021
  • Toimitusjohtaja Sakari Viitanen, 040-8215900, sakari.viitanen@fleet.fi