Koeajo Peugeot e-2008 GT

Tällä kertaa Fleetin testiin valikoitui Peugeotin kompakti täyssähköinen katumaasturi e-2008.

Ensivaikutelma autosta on kaikin puolin tyylikäs. Viime vuonna esitellyn mallin ilme on moderni ja särmikäs. Kalleimmassa GT-varustelussa kaikki näkyvillä olevat pinnat on päällystetty laadukkaan tuntuisilla materiaaleilla. Autossa on muistakin uudemmista Peugeoteista tuttu i-Cockpit-ohjaamo, joka on kieltämättä persoonallinen. Mittaristoa katsotaan ratin yli, joten ratti on normaalia pienempi ja hieman totuttua alempana. Digitaalinen mittaristo sisältää erilaisia muokattavissa olevia näyttötiloja ja siinä käytetään syvyysvaikutelman luomiseksi 3D-efektiä, joka on sinänsä ihan tyylikäs. Väkisinkin tulee mieleen, olisiko perinteisempi digimittaristo kuitenkin helppolukuisempi.

Joissain muissakin kohdissa erikoisuuden tavoittelu tuntuu ajaneen käytännöllisyyden edelle. Ohjaamon kompaktius menee isokokoisella kuljettajalla ahtauden puolelle, etenkin leveyssuunnassa. Tämä johtuu pitkälti turhan suuresta keskikonsolista. Se kyllä sisältää pienen säilytyslokeron ja kaksi mukitelinettä, mutta syö tilaa keskimääräistä pidemmältä kuskilta. Muutoin sisätilat ovat luokassaan tyypilliset. Nelihenkinen lapsiperhe pakkautuu mukaan koirineen päivineen ongelmitta, mutta neljällä tai viidellä aikuisella matkustusmukavuus alkaa kärsiä.

Ajossa e-2008 on vakaa ja tukeva. Ranskalainen mukavuus ei tarkoita nykyään löysää ja huojuvaa alustaa. Auto ei kallistele mutkissa edes dynaamisessa ajossa ja moottoritiellä se etenee suoraan kelistä riippumatta. Painavat akut ovat auton pohjalla ja painopiste verrattain alhaalla. Mukavuutta ei ole kuitenkaan unohdettu, vaan auto hoitaa eleettömästi erilaiset pinnat mukulakivistä hiekkateihin. Moottoritiellä meno on yllättävänkin hiljaista. Vaikka hiljaisuus on sähköautojen yksi tavaramerkki, niin kovemmissa vauhdeissa rengasmelu ja tuulen suhina vaivaavat niitä siinä missä polttomoottoriautojakin. Moottoriäänien puuttuessa ne jopa korostuvat. e-2008 suoriutuu tässä suhteessa erinomaisesti. 18-tuumaisten kitkarenkaiden melu pysyy kiitettävän alhaisella tasolla kovillakin vauhdeilla. Tuuli ei myöskään suhise korvissa eikä sisusta nitise ja natise, joten äänimaailmaltaan ja laadun tunnullaan e-2008 on onnistunut paketti.

Tehoa autossa on arkipäiväisiin ajotilanteisiin täysin riittävästi. e-2008 on vaivaton saada tarvittavaan vauhtiin niin kaupunkiolosuhteissa kuin ohituksiin maanteilläkin. Maantieajoa tukevat myös erinomaiset valot. Etenkin GT-mallin vakiovarusteena olevat LED-valot ovat vaikuttavat ja valaisevat pitkän ja leveän alueen. Pitkien valojen automaattinen kytkeytyminenkin toimii melko luotettavasti.

Peugeot e-2008 GT

Sähkö- ja hybridiautot ottavat energiaa talteen eli regeneroivat jarrutuksissa ja moottorijarrutuksissa. Monissa sähköautoissa regenerointi hidastaa vauhtia niin voimakkaasti, että niitä voi ajaa normaalitilanteissa pelkällä kaasupolkimella. e-2008:ssa tämä ei kuitenkaan onnistu. Regenerointiin on valittavissa kaksi tasoa, joista molemmat ovat turhan kevyitä. Tosin jarrun painaminen kevyesti regeneroi ennen kuin varsinainen jarrutus alkaa.

Polttomoottoriautojen kohdalla tankkaaminen ei paljoa eroa toisistaan, mutta sähköautoissa tilanne on täysin toinen. Lataaminen on yksi kriittisimmistä ominaisuuksista ja merkistä riippumatta mainospuheet eivät aina kohtaa todellisuutta. Tehdas lupaa e-2008:n latautuvan 100kW pikalaturista 80 % varaustasoon puolessa tunnissa. Sain ladattua 150 kW suurteholaturilla nollakelissä puolessa tunnissa akkua 64 %, joka on kuitenkin olosuhteet huomioiden melko hyvä suoritus. Kaikissa varustetasoissa on vakiona kolmivaiheinen 11 kW AC-laturi, jolla julkisista asiointilatureista lataaminen on melko nopeaa. Tämä on monille arkikäytössä jopa nopeaa pikalatausta tärkeämpi ominaisuus.

e-2008-malliston hinnat alkavat hieman alle 37000 eurosta, koeajettu GT-varustetaso maksaa noin 3000 € enemmän ennen lisävarusteita.

Autamme koeajon toteutuksessa FleetHelp-palvelumme kautta. Ota yhteys niin järjestetään koeajo sinun tarpeisiisi sovitellen.