Huippuvilkas työsuhdepyöräilybuumi johtamassa pyöräpulaan

Keväinen ilma on nostanut pyöräilybuumin huppuunsa. Laajentunut pyörävalikoima, sähköpyörät, työsuhdepyöräedun verovapaus ja kiinnostus hyvinvointiin ovat nostaneet pyöräilyn hurjaan nousujohteeseen.

 

– Pyörien kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti. Toimitusajat ovat silti tavanomaista pidempiä, eikä osa tule saamaan haluamiaan pyöriä, tuotespesialisti Mikko Laiti Fleet Innovationilta toteaa.

Työsuhdepyöräilyn tarjoaminen on sekä satsaus henkilöstön hyvinvointiin että konkreettinen ilmastoteko, joka samalla vaikuttaa myönteisesti yrityskuvaan. Vuosi sitten voimaan tulleen työsuhdepyöräedun verovapauden myötä myytiin vuonna 2021 noin 11 000 työsuhdepyörää – nyt määrä voi nousta jopa kolminkertaiseksi.

 

Kuntoa kohottava ilmastoteko

 

Kiinnostus hyvinvointiin ja liikuntaan on kasvanut huomattavasti koronan myötä.

– Yhä useampi ymmärtää, miten säännöllinen arkiliikunta kasvattaa hyvinvointia. Samalla kansanterveys kohoaa, tähdentää Laiti.

Pyöräilyn rasitusta on helppo säätää oman kunnon mukaan, sillä pyörävalikoima on laajentunut viime vuosina kattamaan eri käyttötarpeita.

– Jokainen valitsee pyörän omaan tarpeeseensa sopivaksi. Hän, joka ei ole ennen miettinyt 15 kilometrin työmatkan kulkemista pyörällä, voi nyt sähköavusteisella fillarilla hurauttaa reissun helposti, Laiti korostaa.

Suosituimmat työsuhdepyörät ovat sähköpyöriä ja laadukkaampia maastopyöriä. Hankintahinta on usein 3 000 euron paikkeilla ja brändeistä Canyon suosituimmasta päästä.

Työsuhdepyörää voi käyttää rajoituksetta sekä työmatkoihin, että vapaa-ajan ajoon. Talvikauteen on saatavilla paljon varusteita ja yhä useampi pyöräileekin läpi vuoden. Korkein kysyntäpiikki on juuri nyt, kevättalvella.

 

Tarjolla liikkumista työsuhdeautoista sähköskuutteihin

 

Autoedun tarjoaminen vain johtoportaalle on nykyään yrityksissä vähentymään päin. Fleet Innovationin vastuulla on noin 8 500 yritysautoa, joka vastaa reilua 10 prosenttia koko kannasta.  

– Työsuhdepyöräily on henkilöstölle tasa-arvoinen etu positiosta riippumatta. Omaa pääomaa ei tarvitse sitoa pyörään suuria summia, ja käyttäjä hyötyy edun tuloverovapaudesta taloudellisesti, korostaa Fleet Innovationin toimitusjohtaja Sakari Viitanen.

Työsuhdepyörä voi olla perinteinen tai sähköavusteinen, kaupunki- tai maastopyörä.

– Kevään mittaan kysyntä on kovaa ja meillekin on tullut kymmenittäin uusia yrityksiä FleetBike-asiakkaiksi. Pyörän hankintalupia lähtee päivittäin useita kymmeniä, Viitanen summaa.

Monipuolistuvien liikkumisratkaisujen puolesta puhuu myös viime vuosien hittituote sähköpotkulauta.

– Sähköskuutti on helppokäyttöinen ja nopea väline kaupunkiajeluun, Viitanen toteaa.

Työsuhdeautoista sähköistettyjä alkaa olla jo enemmistö.

– 65 % kauttamme hankituista autoista kulkee sähköllä. Tilauskärjessä ovat Volvo, Skoda ja BMW, eikä Volkswagenkaan ole kaukana huipusta. Valintaan vaikuttavat merkittävästi auton saatavuus ja tilausaika.

Viitanen korostaa, ettei sähköistetty auto itsessään ole ekoteko.

– Tärkeää on, että autoa lataa aktiivisesti ja pyrkii maksimoimaan sähköllä ajettavan määrän – kallis polttoainehinta tähän toki kannustaakin. Osa voi myös vaihtaa auton sähköpyörään tai alkaa kulkemaan lyhyitä automatkoja mieluummin sähköavusteisella pyörällä, Viitanen miettii.

 

Lisätiedot:

Sakari Viitanen

Toimitusjohtaja, Fleet Innovation Oy

puh 040 821 5900

sakari.viitanen@fleet.fi

 

https://fleet.fi/fleetbike/