Yritysautopuolella auton merkki ei enää ole niin ratkaisevassa roolissa kuin aiemmin, vaan nyt keskustellaan käyttövoimista.
Jos yksityiset auton ostajat ovat hukassa autovalintojensa kanssa, ei yritysautopuolella mene sen paremmin.
Ajoneuvohallinnoinnin ja yritysautoilun konsulttiyrityksen Fleet Innovation Oy:n toimitusjohtaja Sakari Viitanen sanoo, että yrityksissä autopäätöksiä tekee usein vaikkapa talousjohtaja osa-aikaisesti oman toimensa ohella.
”Osaaminen voi olla ohutta ja muutokset samaan aikaan kovia”, sanoo Viitanen.
Viitasen luettelo muutoksen airueista on pitkä: päästömittaustavan muutos, dieselkriisi, rahoitusmallien muutos, IFRS-16 säädös, yhteiskäyttöautoilun lisääntyminen, auton hankinnan vaikeus, jälleenmyyntiarvojen ennalta-arvaamattomuus, veromuutokset tai niiden pelko, tekninen kehitys ja ylipäätään liikkumisen monimuotoistuminen.
Hänen mukaansa autoilu ja auton hankinta on tullut yksinkertaisesti liian vaikeaksi.
”Usein ollaan tekevinään hyviä päätöksiä, mutta voikin käydä niin, että hankitaan vaikkapa lataushybridejä, mutta käyttäjällä ei olekaan latausinfraa sen paremmin kotona kuin töissäkään. Se on viherpesua, eikä ekotoimintaa.”
Auto tarpeen mukaan
Viitanen ei anna yhtä, yksiselitteistä reseptiä siihen, millainen auto nyt kannattaisi hankkia.
”Annamme kyllä hyvinkin eksakteja neuvoja, mutta ensin pitää kartoittaa asiakkaan tarpeet ja laskea kokonaiskustannukset. Esimerkiksi se aika, että johtajalla pitää olla iso musta Mersu, on ohi. Pääkaupunkiseudulla, missä yrityksen johto usein on, parempi vaihtoehto johtajalle voi olla pieni sähköauto tai hybridiauto. Maakunnassa oleva kaupparatsu puolestaan voi tarvita sen ison nelivetodieselin.”
Ympäristöasioita painottavan yrityksen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä hankkia sähköautoa, vaan yrityksessä voidaan tehdä päätös, että käytössä olevaan polttomoottoriautoon tankataankin uusiutuvaa polttoainetta.
”Suomi voisi lähteä tällaisilla todella yksinkertaisilla ratkaisuilla ekologisemmille poluille”, sanoo Viitanen, ja ihmettelee samalla miksi poliitikot eivät tue kotimaisten uusiutuvien polttoaineiden käyttöä vaan keskustelu pyörii sähköautojen määrän lisäämisen ympärillä.
Brändit heikkenevät
Viitasen mukaan yritysautopuolella auton merkki ei enää ole niin ratkaisevassa roolissa kuin aiemmin.
”Merkkien ja brändien sijaan yhä useammin keskustelu alkaa voimansiirrosta, hankkiako hybridi, sähkö, diesel, kaasu vai bensakone? Vasta sitten katsotaan mitä merkkejä kyseisen valinnan jälkeen tarjolla on.”
Viitasen mukaan hänen johtamansa yrityksen rooli on muuttunut lähemmäs varainhoitotyyppistä keskustelua, joskin ilman tuotto-odotuksia. Autoilusta päättävät henkilöt pohtivat, mikä tekninen ratkaisu menettää hitaammin arvoansa ja mikä on autoilun kokonaiskustannustaso.
Asiakkaat välttelevät määräaikoja ja sitoumuksia
Fleetin kautta hankituissa autoissa jo yli 70:ssä prosentissa rahoitusmuotona on muu kuin huoltoleasing. Viitasen mukaan syynä on se, että huoltoleasing on liian kankea ja kokonaisuutena kalliskin.
Huoltoleasing-sopimukseen sisältyy kaikki autoilun kulut, mutta myös piilokulut ja kerrostuneet katteet.
”Yritykset ovat kiinnostuneita toteuttamaan autoilun hankinnat avoimella kulurakenteella ja joustavalla rahoitusleasing-tai osamaksurahoituksella, näin säästyy 10–20 prosenttia autoilun kuluista” Viitanen kertoo.
Ota nyt työsuhdeautoilun kustannukset haltuun! Varaa tapaaminen Fleetin asiantuntijan kanssa alta.
Saat ilmaisia vinkkejä työsuhdeautoilun kustannustehokkuuden lisäämiseen.