Ajoneuvohallinnoinnin ja yritysautoilun konsulttiyritys Fleet Innovation Oy:n toimitusjohtaja Sakari Viitasen mukaan suomalainen yritysautoilu ei ole koskaan kokenut nykyisen kaltaista muutosaaltoa.

Viitasen pitkän luetteloinnin mukaan muutoksen tuulia tuomassa on muiden muassa päästömittaustavan muutos, diesel kriisi, rahoitusmallien muutos, IFRS-16 säädös, yhteiskäyttöautoilun lisääntyminen, auton hankinnan vaikeus, jälleenmyyntiarvojen ennalta-arvaamattomuus, veromuutokset tai niiden pelko, tekninen kehitys ja ylipäätään liikkumisen monimuotoistuminen.

Viitasen mukaan autoilu ja auton hankinta on tullut yksinkertaisesti liian vaikeaksi. ”Aiemmin auto oli auto, jossa brändillä oli suuri merkitys ja kokonaiskustannukset varsin helpolla ennakoitavissa ja laskettavissa. Nyt auto on ennen muuta tekninen kokonaisuus, jossa on renkaat alla. Brändi tulee vasta myöhemmin peliin mukaan”, Viitanen kertoo. ”Nopean kehityksen myötä on alaa seuraamattoman vaikeata pysyä kyydissä”, Viitanen jatkaa.

Merkkien ja brändien sijaan yhä useammin keskustelu alkaa voimansiirrosta, hankkiako hybridi, sähkö, diesel, kaasu vai bensakone? Vasta sitten katsotaan mitä merkkejä kyseisen valinnan jälkeen tarjolla on”, Viitanen jatkaa.

Autoilu muuttunut varainhoitokeskusteluksi.

Sakari Viitanen kertoo, että Fleetin rooli on muuttunut lähemmäs varainhoitotyyppistä keskustelua, joskin ilman tuotto-odotuksia. ”Meillä Fleetissäkään ei ole kristallipalloa, mutta kiistatta sellainen olisi tarpeen”, Viitanen kuvailee.

Fleetin Viitasen mukaan autoilusta päättävät henkilöt usein pohtivat juurikin tekniseltä pohjalta olevia hankinnan nuotituksia, mitä teknistä ratkaisua konepellin alle hankkia, mikä tekninen ratkaisu säilyttää parhaiten arvonsa tai paremminkin menettää hitaammin arvoansa, mikä on autoilun kokonaiskustannustaso?

Viitasen mukaan tilanne on muuttunut aiempaan, jolloin enemmän keskustelussa oli autojen merkkivalikoima ja se, mitä kannattaa autopolitiikkaan sisällyttää.

Fleet Innovation on hieman kuten varainhoitotalo, ainoa ero on, että rehellisesti myönnämme, että taatusti omaisuuden pääoma hupenee. Kyse työssämme onkin, kuinka arvon alenevan voisi minimoida” Viitanen jatkaa.

Joustavat sopimusrakenteet kasvussa, asiakkaat välttelevät määräaikoja ja sitoumuksia.

Fleetin kautta hankituissa autoissa jo yli 70:ssä prosentissa rahoitusmuotona on muu kuin huoltoleasing. Viitasen mukaan syy on selvä, ”huoltoleasing on liian kankea ja kokonaisuutena kalliskin.” Huoltoleasing-sopimukseen sisältyy kaikki autoilun kulut, mutta myös piilokulut ja kerrostuneet katteet.

Yritykset ovat kiinnostuneita toteuttamaan autoilun hankinnat avoimella kulurakenteella ja joustavalla rahoitusleasing-tai osamaksurahoituksella, näin säästyy 10-20% autoilun kuluista” Viitanen kertoo. ”Lisäksi tuoreille ja vähän ajetuille autoille on kova kysyntä, joten tarpeettomaksi jäänyt auto on helppo myydä huutokauppamme kautta eteenpäin, hyvä jälleenmyyntiarvo laskee autoilun kokonaiskulua asiakkaalle.”

Kohti vähäpäästöisempää autoilua, ilman mittavaa sähköinfran rakennustyötä.

Fleet Innovationin Viitasen näkemyksen mukaan suomalainen autokanta ei uudistu alkuunkaan tarvittavaa tahtia. Jo ennestään vanha autokanta vanhenee entisestään, kun vanhoja ja isokokoisia autoja tuodaan käytettyinä Saksasta ja Ruotsista. ”Käytettyjen tuonnin sijaan pitäisi rohkaista yrityksiä ja kuluttajia vastuullisiin autohankintoihin ja mielellään niin, että koko suomalainen yhteiskunta hankinnoista hyötyisi” Viitanen linjaa.

Sakari Viitasen mukaan autokannan päästöjä voisi vähentää nopeastikin. ”Jos autoverotuksen ja muutosten suhteen oltaisiin harkitsevin kommentein liikkeellä, tuettaisiin uusiutuvien ja osana kiertotaloutta olevien diesel polttoaineiden- sekä biokaasun käyttöä, sähkölataamismahdollisuuksia lisättäisiin ripeästi pikalatauspisteiden rakentamiseen kannustamalla, oltaisiinkin jo pitkällä ilman mitään mittavia päätöksiä” Viitanen luetteloi.

Suomi on suuri maa, eri puolilla Suomea toimii erilaiset ratkaisut. Ylipäätään auton käyttäjien sijainti ja tarpeet tulisi ottaa paremmin huomioon linjauksia tehtäessä”, Viitanen päättää.

Fleet Innovation Oy on mahdollistamassa asiakkailleen mahdollisuuden ekologiseen, joustavaan ja kustannustehokkaaseen autoiluun. Jo 300 asiakasta on luottanut tekemiseemme, yli 5000 yritysautoa on Fleetin vastuulla.

Fleetin tuleva tahtotila on mobiilin kautta pelillistämällä edistää ekologista autoilua, tulevaisuudessa autoilija voi verrata itseään ja omaa ajotyyliä verrokkiryhmään esimerkiksi työkavereiden kesken. Mobiilitekniikan kautta tavoite on mahdollistaa ja kannustaa liikkumista kohti hiilineutraalia autoilua. Autohankintojen ja tekniikan lisäksi kyse on suuresti myös autoilun tavoista.