kokemuksia-hybridiautoilusta

Hankin ensimmäisen hybridiautoni vuonna 2019. Kuten uusien hybridien kohdalla liiankin yleisesti, auton luovutus viivästyi pari kuukautta suunnitellusta. Nyt autolla on jo puoli vuotta ja 20 000 kilometriä takana.

Työmatkani on yli 100 km suuntaansa, joten arvelutti kiistatta, kuinkahan käyttökustannuksien ja kokemuksen suhteen käy dieselistä siirryttäessä osin sähköistettyyn autoon. Käyttökokemus lähti vähän yskien, mutta käyttökustannus yllätti positiivisesti. Olen aiheesta kirjoittanut jo aiemmin.

Linkistä ilmenee talvinen ajelu ennen koronaa sekä hybridin käyttöön liittyvien palvelujen käyttöönoton takkuilu. Valitettavasti “latauslätkien” suhteen arki näyttää yhä samalta kuin talvella, ahkeralla lataajalla pitää olla useita maksulätkiä tai applikaatioita. Toisaalta nyt niiden ja vakiolatauspaikkojen tultua tutuksi, alkaa rutiini voittaa alkukömpelyyden. Joskaan kaikkea en laita oman osaamattomuuteni piikkiin, osin palvelumuotoilussa olisi kehitettävää.

Nyt ”koronan aikana” tai toivottavasti jo pian jälkeenkin, autoiluni määrä on vähentynyt merkittävästi. Lataan autoa kotipihassa ja pikalataamisella auto on täydessä sähkövalmiudessa alle kahdessa tunnissa. Kesälämpöjen saavuttua on akkuvoimalla ajelu pidentynyt, nyt vajaa 50 kilometriä pääsee sähköllä. Voisi siis sanoa, että auto on kotinurkissani sähköinen. Olen maaliskuun jälkeen tankannut vain pari kertaa. 

Sanoisinkin, että uuden tekniikan hybridi on erinomainen valinta henkilölle, jolla on kotona latausmahdollisuus. Ja jos lataus on lisäksi mahdollista töissä, on siirtymä pelkällä sähköllä ajeluun monelle ahkeralle lataajalle varsin lähellä, vaikka polttomoottorikin hybridiautossa on. 

Käyttökulu autoilussani on laskenut. Kuten mainittua, autoiluni on lähes täysin sähköistä varsinkin nyt, kun en ole päässyt käymään Espoon työpaikalla kuten ennen. Eli polttoainekulu on mennyt lähes olemattomaksi, lisäksi arvon alenema hybrideissä on aika maltillinen. Kulujen lisäksi ekologisuus on minulle iso arvo. Sähköllä on kiva kurvailla, kun tietää, että vain vihreän sähkön tuotantohaitta on ”pakoputken” ulostulona. Toki akkutuotanto autoihin on oma juttunsa, mutta se prosessi ei ole minun käsissäni. Keskimääräinen kulutus hybridissäni on 3,8 litraa satasella tämän puolen vuoden ajalta, mielestäni aika kohtuullinen ja melkein puolittunut edelliseen (diesel) autooni.

Tuskin palaan enää pelkän polttomoottorin käyttöön. Hybridi toimii hyvin, se on mielestäni mukavampi ajaa kuin ”perusauto”. Latausinfra lisääntyy koko ajan, vakipaikat tulevat tutuiksi ja niissä maksaminen rutiiniksi. Pääasia, että edes niitä tuttuja paikkoja käyttää, vaikka ei latauspaikkaa erikseen lähtisikään etsimään.

Vahva peukku hybridille! Hyvä juttu meille kaikille, että valinnanvara laajenee koko ajan ja hintataso tulee alaspäin.