Mercedes-Benz C300 de koeajo - Diesel-hybridi Mersu

Usein tai lähes aina, kun puhutaan hybrideistä, tarkoitetaan bensa-sähkö-yhdistelmää ja ladattavaa hybridiä, eli plug-in hybridiä. On muistettava, että tämä yleisnimike hybridi on paljon muutakin, on kaasuhybridiä (Skoda, VW, Audi, Seat), itselataavaa hybridiä (Toyota, Lexus) ja näitä plug-in hybridejä, joita onkin monia merkkejä ja malleja, nyt myös dieselinä Mercedes-Benziltä.

Suomi on pitkien matkojen maa, vanha hybriditekniikka ei ole oikein istunut Suomen teille ja olosuhteisiin. Nyt on kuitenkin aika muuttaa mieltä. Uuden tekniikan hybridit kuljettavat jo yli 50 kilometrin matkoja, joka on aika monen kuskin päivän ajosuorite. Yhdellä latauksella pääsee siis jo ison osan päivän ajomatkasta sähköllä, oli alla sitten bensa tai diesel-hybrid. Lisäksi latausmahdollisuudet paranevat vauhdilla.

Ajan Mercedes-Benzin uutta C sarjan 300 de farmari mallia, siis otsakkeen mukaan diesel-hybridinä. Tämä on siis vähän isompi koeajo, koska auto on tämänhetkinen käyttöautoni. Tähän yhdistyy upeasti dieselin vahva vääntö ja sähkön nopea teho. Yhteenlaskettu teho yli 300 hevosvoimaa, joten voidaan heti todeta, että jalkoihin tällä ei jää. Tehon lisäksi ajotuntuma ja mukavuus ovat tosi hyvät, jopa erinomaiset. Pieni miinus siitä, että vaikka koneen puolella on isot muutokset, ei ulkoisesti tai sisäisesti ole nähtävissä juuri mitään uutta jo hyvän aikaa olleeseen C- malliin. Ison teknisen uudistuksen ohessa olisi ollut kiva nähdä jotain näkyvää.

Iso miinus siitä, että akku vie ison tilan tavaratilasta. Jotenkin käsittämätön asia, että ei ole löytynyt muuta ratkaisua kuin tehdä tavaratilaan ”porras”, jonka alla akku makaa. Tällä ei perheen Lapin matkaa tehdä, se on saletti. Mutta muuten ajo on priimaa, niin annetaan tavaratilan pilaaminen anteeksi.

Diesel toimii perinteisesti pitkän matkan ajoon kustannustehokkaana ratkaisuna. Tätä diesel-hybridiä voisikin ajatella nimenomaan pidempää matkaa tekevän kaupparatsun käyttöön, kuten minun.

Kuten aina ladattavaa hybridiä hankittaessa, lataamiseen tulee sitoutua. Mersu ilmoittaa kantamaksi 50 kilometriä täydellä latauksella. Vaikka kuinka toivoo ja yrittää, ei akku täyty tähän. Ajoon lähdettäessä auto ilmoittaa sähkökantamaksi maksimissaan 38 kilometriä, mihin ne luvatut 10 kilometriä katosivat?

Positiivinen yllätys on, että todellinen kantama on reippaasti yli lähtötilanteessa ilmoitetun, koska kaikki vapaalla ajo ja jarruttaminen menee sähköllä ajoksi. Päivittäisessä ajossa tätä vapaalla rullailua kertyy yllättävän paljon, joten yhtäkkiä ollaan tilanteessa, että sähköllä kulku on kasvanut akun kantaman päälle useilla kilometreillä. Lataaminen on tähän asti tehty talvisissa olosuhteissa, joka toki tiputtaa akun tehoa.

Mersullani on nyt useampi tuhat ajokilometriä takana, lataamiseni on ollut kovin aktiivista, niin töissä kuin kotona. Summaten kaikki erilaiset ajot, aika positiivisen mukavat luvut ovat keskikulutusmittarissa. Yli kolmannes kaikesta ajosta on tapahtunut sähköllä, dieseliä on kulunut keskimäärin 4,0 litraa satasella ja tämäkin olisi pienempi, jos ei keskinopeus olisi näin suuri kuin minulla ja työmatkakin pitkä. Viikonloput menevät käytännössä sähköllä ajeluksi, arkisin sähkö vie 115 kilometrin työmatkasta noin 45 kilometriä per suunta.

Mersun tekniikka ja mukavuustaso ovat hyvät, sähköllä ajon muuttuessa dieselillä kulkemiseksi ei muutosta välttämättä edes havaitse ellei sitä erikseen ”kyttää.” Mitään erityisiä ”hailaitteja” ei business-varustellussa Mersussa ole, toisaalta ei osaa mitään sanoa puuttuvankaan. Diesel-hybridin hinta on liikkeestä ulos ajettuna noin 60 000 €, joka on kiistatta aika paljon, ottaen huomioon ”alkaen” hinnan, joka bensakäyttöisenä alkaa nelosella.

Tämä on kaltaiselleni paljon pakosta liikkuvalle hyvä, jopa erinomainen hybridiratkaisu. Omaa liikkumistani ajatellen tämä on loistava askel kohti sähköistyvää autoilua, mutta tekniikan kehittyessä (ja polttoainehintojen tasoituttua) voi bensahybridi olla jo seuraavaksi allani. Periaatteellisista syistä tankkaan mahdollisuuksien mukaan MyDieseliä tankkiin, näin ollen liikkumiseni päästöt ovat aika kohtuulliset hybridi-dieselillä.

Jos haluat itse koeajaa Mercedes-Benz C300 de:n, jonkin muun hybridin tai saada meiltä kukkarollesi sopivan autoehdotuksen, niin voit tilata meiltä koeajon maksutta. Pyrimme järjestämään koeajon mahdollisimman lähellä sinulle sopivaa paikkaa (esim. koti tai työpaikka) sinä aikana, kun se sinulle parhaiten sopii.

>Voit tilata Fleetin ilmaisen koeajon täältä.