Tesla Model S koeajo

Sähköisen autoilun suunnannäyttäjä jo pitkään on ollut Tesla. Kokeilussani oli Teslan Model S, joka on ”se alkuperäinen Tesla.” Auton sähkökantama on 600 kilometriä, joka on todellakin riittävä. Latausongelmaa ei ole, koska normaalikuskille riittää kerta viikkoon lataus. On selvää, että suositus on hankkia latausmahdollisuus kotiin, koska julkisia latauspaikkoja on vielä rajatusti.

Tesla on ajaton ja kaikin puolin moderni, lisäksi pelkistetty mustan ja valkoisen yhdistelmä pääväreinä tuo lisää ajattomuutta. Toki valkoinen penkki on likaherkkä, mutta ei mennä siihen… tyylikäs se on!

Ajoin autolla pari päivää ja reilut 400 kilometriä. Kuski oli keskimääräistä innokkaampi polkemaan kaasua, ei kun sähköä, joten tuon kilometrimäärän jälkeen akkua oli mennyt sen verran reippaasti, että oli syytä ladata. Veikkaan, että normaaliajossa tai ilman alkuinnostusta olisi kulutus ollut maltillisempi. Tesla lähtee ihan mielettömän ripeästi, sitä on vaikea kuvata. Omassa normaaliautossani (miksi muuten Tesla ei ole vielä vuosienkaan jälkeen vielä normaali?) on tehoa yli 300 hv ja akku polttomoottorin rinnalla, mutta kiihtyvyydestä ei kannata vertailua tehdä. Tesla on raketti!

Teslaan mahtuu, tilaa on niin tavaroille kuin matkaajille. Keskelle sijoitettu ohjauspaneeli on helppo käyttää ja isosta ruudusta näkee loistavasti. Pientä miinusta on jaettava mm. lasinpyyhkimistä ja lämmityslaitteista, ne eivät jotenkin vaan pelittäneet, joko oli liikaa tai liian vähän potkua.

Auto auttaa ajossa ja havainnoinnissa, varoittaa ja toimii puolesta, mutta osin se on pelottavaakin, koska joku kuski voi liikaakin luottaa tekniikkaan. Itse en vielä tätä tekisi.

Teslojen alkaen hinnat (Model 3) on noin 60 000 euroa, joten se mahtuu aika moneen autopolitiikkaan. Lisäksi valtion tukemana tulee verotusarvoon alennusta 170 euroa, joka tekee autosta aika monelle houkuttelevan vaihtoehdon. Kokeilussani ollut Model S on alkaen 85 000 euroa, joten tässä voi puhua jo arvokkaasta autosta.

Tesla saa nyt useita kilpailijoita sähköautomarkkinoille, joka on pelkästään hieno asia. Se vie koko markkinaa eteenpäin niin teknologisesti kuin hinnoissa.

Sähköautojen tulemisesta on puhuttu paljon. Teslaa pitää kiittää siitä, että aika sinnikkäästi se on pitänyt kehityksen kärkeä ja näyttänyt mallia. Ja näyttää siltä, että vielä moni joutuu kirimään, jotta saa samat kantamat ja myös ”fiilikset” aikaan.

Kiinnostuitko Teslasta? Tai ehkä jostain toisesta sähköautosta? Varaa koeajo kauttamme verkkokaavakkeella.