Sakari virallinen

Ekologinen liikkuminen ja autoilu ovat teemoina monen mielessä jo monessa yrityksessä. Niiden toteuttamiseen on monia keinoja ja tarjolla on myös monia vääriä lääkkeitä. Otetaan muutama asia toimarin autopoliittisen oikomistyön alle. Tässä vinkkejä kohti ekologisuutta.

  1. Uusi auto on parempi kuin vanha auto. Usein vanha teknologia on tehty oman aikansa osaamisella ja ajattelulla. Kulutustaso on korkea, kierrätettävyysaste on alhainen ja hiukkassuodattimet puuttuvat. Oikaisten faktat suoriksi, uusi auto on puhtaampi ja parempi kuin vanha. Mutta totta, ei autoa ollenkaan on parempi kuin auto alla… Mutta ei mennä siihen nyt.
  2. Sähköauto. Sähköauton tuotanto vaatii energiaa, luonnonvaroja ja tekniikkaa. Koko ketju on vielä tuntematon ja harmillisen hämyisä. Emme ole vielä nähneet sitä aikaa, että sähköautoromut kasaantuvat jonnekin paaleihin, mutta pitää vaan luottaa, että tämä asia jää näkemättäkin ja systeemi rakentuu vastuulliseksi. Sähköauton ajaminen on puhdasta liikkumista, kunhan sähkö, jolla auto ladataan on tuotettu vastuullisesti ja ekologisesti eikä halpaa kivihiiltä polttamalla…
  3. Sähköhybrid. Hybridejä on monenlaisia, mutta keskitytään tässä ladattavaan (plug-in) hybridiin. Sähkövoimalla on tarkoitus liikkua osa matkasta ja lyhyet matkat jopa kokonaan. Sähkövoiman loppuessa siirrytään käyttämään polttomoottoria, joka on bensiini- tai diesel-käyttöinen. Mersulla on uusia hybrid-diesel autoja tullut E ja C sarjaan. Näillä pääsee noin 50 kilometriä akkuvoimalla ja sen jälkeen dieselvoimin pusketaan eteenpäin. Yleisempää on, että polttomoottorina on bensiinimoottori, joita löytyy useilta merkeiltä. Tekniikka kehittyy vauhdilla ja sähkövoiman kantama alkaa hiljalleen mennä 50 kilometrin tasolle, jopa ylikin. Diesel-hybrid ja siihen päälle MyDiesel (alla lisää mydieselistä) on aika hyvä kombinaatio ekologiseen yhtälöön.
  4. Sähköhybrid, se toinen hybrid… Toyotalla on pitkä perinne bensahybrideissä. Ehkä reilua on sanoa nimenomaan bensa-sana tässä ensiksi, koska auto ensisijassa on bensa auto, sähkö auttaa liikkeelle lähdöissä ja matalilla nopeuksilla. Ei lataamisen vaivaa, mutta on selvää, että ihan mataliin kulutuksiinkaan ei ole pääsyä. Bensa on isossa roolissa ja ilman sitä ei liikuta. Akku latautuu ajossa.
  5. Kaasu-hybrid. Näitä Suomen tiestöllä on enenemässä määrin. Kaasuasemia on tullut moneen kylään ja kaupunkiin, näin ollen myös mahdollisuus käyttää kaasuautoa paranee jatkuvasti. Merkeistä Audi, Seat, VW, Skoda ja Opel ovat tuoneet uusia malleja markkinoillemme, auton ensisijainen käyttövoima on kaasu ja varatankkina toimii bensiini. Tämä on ekologinen vaihtoehto jos kotimaista biokaasua tankkaat maakaasun sijaan. Edullinen, ekologinen ja edukas vaihtoehto ekologista autoilua ajattelevalle. Liian vähän puhuttu ja sähkökeskustelun jalkoihin jäänyt vaihtoehto kaikkinensa. Toimisi usein parempana vaihtoehtona ekologisuutta ajatellen. Biokaasu on sekä kotimaista, että ekologista kiertotaloutta. Peukku tälle, harmi vain suppea autovalikoima.
  6. (My)diesel. Menee väkisin mainostuksen puolelle, mutta vaihtoehdot on vähissä. Nesteen tuottama jätteistä tuotettu uusiutuva diesel. Sopii lähes kaikkiin uusiin diesel-autoihin ja on saatavilla osalla Nesteen asemilta, mutta vielä harmittavan harvoista paikoista. Hinnallisesti noin 15 snt /litra kalliimpaa kuin perinteinen diesel, mutta ei toisaalta tarvitse uusia autoa ollakseen ekologisempi liikkuja. Tämä tuote valmistetaan jätteistä ja tähteistä, kasvihuonepäästöt vähenevät jopa 90% perinteiseen dieseliin verrattuna.
  7. Bensa. Valitettavasti bensiinikäyttöinen auto yhdistettynä ekologisuuteen on aikalailla vain ratin ja penkin välistä kiinni. Tekniikka ei tue, eikä ole jätepohjaisia bensiinituotteita kuten dieselissä. Toki uusi bensa-auto on puhtaampi ja vähäpäästöisempi kuin vanha, mutta muuten ratin ja penkin välissä on vaikutus ekologisuuteen. Päästöjä voi vähentää ajamalla fiksusti.
  8. Paras keino ekologiseen liikkumiseen. Aja fillarilla tai kävele. Julkinen liikkumisvälinekin on hyvä vaihtoehto yksityisautoille. Mutta jos on pakko autoilla, kuten monen meistä on, aja vain tarpeellinen ajo äläkä varsinkaan tyhjäkäytä autoa.
  9. Bonusvinkki ekologisen auton hankkineelle. Älä varaa latauspistokkeita ja parkkiruutuja jos et lataa autoasi. Vähän kuin Espanjan auringon alla hatuttaa se, että joku pohjoisen tonttu varaa pyyhkeellä aurinkotuolin ”varmuuden vuoksi”. Ei ole mitään ärsyttävämpää kuin se, että joku ”ekologi” varaa latauspaikan laittamatta autoa lataukseen. Toki latauspaikoilta on lyhin matka toimiston tai kaupan ovelle, mutta sovitaanko kuitenkin yhdessä: sähköautopaikka ei tarkoita parkkipaikkaa vaan sähköauton latauspaikkaa. Ekologisuus on parhaimmillaan myös epäitsekästä toimintaa eikä pelkkää verotusarvon optimointia.
  10. Tekstin tuottamiseen ei ole käytetty juristia, ydinfyysikkoa, syvällisiä tutkimuksia tai muitakaan ”tinktänkejä”. Tekstin takana ei ole itsekkäitä tahtoperiä tai rahallisia etuja. Teksti on toimarin edustaman yrityksen osaamisaluetta yhdistettynä maalaisjärkiseen ajatteluun sekä omakohtaisiin kokemuksiin.

Fleetin vastuulla on yli 6500 yritysautoa. Tahtotilamme on toimia vastuullisesti ja aina asiakkaan etua ajatellen. Toimialastamme (=autoilu&liikkuminen) johtuen haluamme vahvasti edistää puhtaampaa ja parempaa huomista meille kaikille. Lisää palveluistamme fleet.fi.

Sakari Viitanen

Toimari

Fleet Innovation oy

Sakari.viitanen@fleet.fi