Nyt loka-marraskuussa hallitus on esittänyt, että (työsuhde)sähköautoilusta tehtäisiin kannattavampaa. Liekö taustalla ajatus Suomen verrattain iäkkään autokannan uudistamisesta työsuhdeautoilun kautta?

Uudistus on näillä näkymin tulossa ja se tarkoittaa yritysten autopäättäjille seuraavaa:

Sähköautosta tulee yhä kannattavampi valinta työsuhdeautoksi

  • Sähköautojen verotusarvo alenee 170 € kuukaudessa vuoden 2021 alusta alkaen
  • Yllä mainittu etu koskee vapaana autoetuautona ja käyttöetuna annettavia täyssähköautoja, jotka on ensirekisteröity käyttöön vuonna 2020 tai myöhemmin
  • Tämä tuki on voimassa vuoteen 2025 saakka

Kyseessä on siis seuraavat viisi vuotta voimassa oleva kannustin, josta pääsevät nauttimaan myös ne yritykset, jotka ovat tämän vuoden aikana hankkineet sähköautoja työntekijöilleen.

Lataamisesta tulee verovapaata töissä ja julkisissa paikoissa

Sähköautoilusta tulee edullisempaa myös päivittäiskäytössä, tämä siksi, että sähköautojen lataamisesta ollaan tekemässä täysin verovapaata työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä.

Verovapaus koskee käytännössä kaikkea lataamista:

  • täyssähköautoja ja hybridejä ja
  • työntekijän omaa autoa ja työsuhdeautoa.

Julkisten latauspisteiden verovapaasta sähköstä sähköautoilijat pääsevät nauttimaan heti kun uudistus astuu voimaan, mutta työpaikkalatauksen kohdalla tulee työnantajan asentaa latauslaitteet yrityksen parkkitiloihin. Tämän jälkeen työnantaja voi maksaa vaikka koko latauslaskun, mikä itse asiassa on edellytys verovapaan työpaikkalataamisen hyödyntämiselle.

Kotilatauslaitteesta vähemmän kuluja käyttäjälle

Samalla myös kotilatauksesta tulee käyttäjälle edullisempaa. Nimittäin nyt kotilatauslaite katsotaan työsuhdeauton verolliseksi lisävarusteeksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kotilatauslaitteen verot menevät tästä eteenpäin aina työnantajan maksettavaksi (jos yritys hankkii työntekijälle kotilatauslaitteen). Tähän saakka verot on voitu ohjata työntekijän maksettavaksi samalla, kun yritys on maksanut latauslaitteen verottoman hinnan.

Tämä koskee molempia; täyssähköautoja ja ladattavia hybridiautoja.

Mitä tämä tarkoittaa autoa hankkivalle?

Uudistus tarkoittaa seuraavaa:

  • Seuraavat viisi vuotta täyssähköauton hankinta työsuhde-eduksi on entistä edullisempaa, kun täyssähköautojen verotusarvo alenee 170 € kuukaudessa. Tämä koskee myös vuonna 2020 hankittuja sähköautoja.
  • Minkä tahansa sähkökäyttöisen auton lataaminen yrityksen parkkitiloissa on verovapaata, jos yritys hoitaa latauslaskun kokonaisuudessaan.
  • Jos yritys hankkii työntekijälle lisäksi kotilatauslaitteen, niin kotilatauslaitteesta maksettavat verot hoitaa yritys.