fleet innovation hybridit sakari viitanen

Suomessa on kovaa vauhtia siirrytty markkinoimaan yrityksille ja kuluttajille pitkäaikaisia vuokrasopimuksia, joissa kuluttaminen on tehty ”helpoksi ja turvalliseksi”, kuten markkinoinnissa tuodaan esille. Käytetään myös sanontoja ”omistaminen on tyhmää” tai ”tyhmä isä osti uuden auton”.

Olen vahvasti huolissani tästä markkinoinnista ja tyylistä. Ensinnäkin omistaminen on ollut kautta aikojen varsin suomalainen tapa, joka on varmasti perustunut johonkin pitkäjänteiseen kokemukseen eikä vain näkemykseen. Omistamalla tai osamaksukaupalla kuluttaja on aina sanalla sanoen omistajan (=määräävässä) roolissa hankkimansa hyödykkeen suhteen. Omistamalla tai osamaksukaupalla (paljolti myös rahoitusleasingin kautta) kuluttaja voi tehdä itsenäisesti päätöksiä, miten toimia hankkimansa hyödykkeen kanssa, jos tilanne, tarve tai olosuhde muuttuu.

Omistaminen ei ole riskitöntä, siitä ei suinkaan ole kyse. Mutta onko omistaminen tyhmää tai turvatonta, ei varmasti!

Omistaminen on varmasti järkevämpää kuin sitoutua johonkin pitkäaikaiseen, määräaikaiseen ja tiettyyn kulutustasoon liittyvään sopimukseen, josta ei pääse eroon. Tai jos pääsee eroon, niin vain maksamalla korkeat sanktiot purkukustannuksina.

Ottaisinko asunnon neljän vuoden määräaikaisella vuokra-ajalla, en taatusti! Miksi autoja vuokrataan näin?

Konkreettinen esimerkki

uusi-työsuhdeauto

Fleet Innovation Oy:n toimitusjohtajana jatkan esimerkillä autoilusta. Fleetin hallinnoitavana on noin 6500 yritysautoa. Jos nämä autot olisi hankittu pitkäaikaisin ja sitovin vuokrasopimuksin (=huoltoleasing), saattaisi moni asiakkaamme saada ongelmia esimerkiksi nyt koronaviruksen tuoman shokki-iskun takia. Sopimuksista ei pääsisi eroon ja yritysten pihat täyttyisivät yli jääneistä tuotanto- tai työsuhdeautoista.

Koska olemme suositelleet ja asiakkaamme ovat tehneet suurimman osan autohankinnoistaan rahoitusleasingilla tai osamaksulla, on autokanta koska tahansa myytävissä ja kustannustasoa voi säädellä muuttuvien olosuhteiden mukaan. Kauttamme hankituista autoista noin 80 % hankitaan rahoitusleasingilla taseen ulkopuolelle tai osamaksulla taseeseen ja tähän on erinomaiset perusteet.

Ruotsin malli pelottaa, omistamisessa on järkeä. Kaikkea ei kannata siirtää huomiseen. Määräaikaisen vuokrasopimuksen riski on paljon isompi kuin omistamisen riski.

Jos sinun yrityksellä on tarvetta keskustella autoilun ratkaisuista, nyt nimenomaan on oikea hetki tehdä ratkaisuja.

Fleetissä meillä on kultainen sääntö, asiakkaan etu ensiksi. Toimintamallimme perustuu kolmeen askelmaan;

  1. Joustavuus – vältetään määräaikaisia sitoumuksia ja rahoitusmuotoja
  2. Kustannustehokkuus – hankinnat kilpailukykyisin hinnoin Fleetin suuren ostovolyymiedun turvin
  3. Vaivattomuus – me teemme työn ja asiakkaamme voivat keskittyä omaan liiketoimintaansa.

Muutama konkreettinen asia, mitä nyt voisi tehdä, jos tilanteenne vaatii tai antaa myöten:

  1. Rahoittajan kanssa neuvottelu auton lyhennysvapaasta. Osa pankeista ja rahoitusyhtiöistä on kokemuksemme mukaan valmiita joustoihin. Ehdota pankkinne yhteyshenkilölle tarvitsemanne lyhennysvapaan ajanjakso.
  2. Mahdollisen ylimääräisen autokannan myyminen. Jos kyseessä on rahoitusleasing, osamaksu tai omistusauto, voimme myydä autot huutokauppa-palvelumme kautta.
  3. Nyt on ostajan markkinat. Jos autokantanne on uudistamisen tarpeessa, tälle on nyt mitä parhain hetki. Autamme mielellämme hankinnassa.

Harvalla meistä on nyt kaikkinensa kivaa aikaa. Korona on eristänyt ihmiskontakteista ja moni liiketoiminta on suuressa muutoksessa. Eteenpäin kuitenkin mennään ja horisonttiin on katsottava.

Autoilun asioissa olemme käytettävissäsi – tarjoamme osaamistamme, emme myy mitään tuotetta vaan apua.

Ota yhteyttä, keskustellaan. Koko porukkamme on valmiina ratkaisemaan nykyhetken asioita tai tulevia.

Sakari Viitanen
Fleet Innovation Oy
Toimitusjohtaja
sakari.viitanen@fleet.fi
040 821 5900
www.fleet.fi