fleet innovation hybridit sakari viitanen

Erilaiset osamaksu­sopimukset ovat ­syrjäyttäneet huoltoleasingin.

Autojen yritysleasing-toiminnassa on tapahtunut viime vuosina paljon. Suurin käytännön muutos autoetuja työntekijöilleen tarjoavan yrityksen näkökulmasta on, että huoltoleasing-sopimusten osuus on tippunut noin 20 prosentin vähemmistöön.

”Autoistamme 80 prosenttia hankitaan rahoitusleasingilla eli osamaksutyyppisesti. Syynä ovat kustannustehokkuus ja joustavuus. Tällä tavoin yritys säästää 10–20 prosenttia autoilukuluissa sitoutumatta kiinteään vuokra-aikaan”, sanoo autoilun ratkaisuja ja tukea oikeanlaisen yritysauton valintaan kuluja kontrolloiden tarjoavan Fleet Innovation Oy:n toimitusjohtaja Sakari Viitanen.

Autoilu on siis siirtynyt leasing-­puolellakin kuukausimaksuperusteiseksi. Samaan aikaan autoilu elää vuosisadan suurinta murrosta, käyttövoimat ihmetyttävät ja termistö rehottaa villinä.

Tähän asti Fleet Innovationin toiminta on ollut reaktiivista. Tänä vuonna noin 34 miljoonasta eurosta 43 miljoonaan kasvanutta liikevaihtoa on vauhdittanut uusi pro­aktiivinen Fleet Help -palveluntarjonta, jonka tarkoitus on konsultoida yrityksiä valitsemaan oikeanlaisia ja sopivan käyttövoiman omaavia autoja oikeaan tarpeeseen.

”Kehotan yritysautoja valitsevia, kuten yksityisiä autonhankkijoitakin, perehtymään erittäin tarkasti siihen, mitä kaikkea kuukausimaksuun kuuluu, ja ennen kaikkea siihen, mitä siihen ei kuulu.”

Fleet Helpin idea on rakentaa ensin yrityksen autoilupolitiikka – kuten päästörajat, käyttövoimat ja merkit – kuntoon, ja sitten auttaa sopivien autojen valinnassa. Hyvät kumppanisuhteet alan toimijoihin ja reagoiminen noin puoli vuotta etukäteen takaavat haluttujen autojen saamisen käyttöön silloin, kun niitä tarvitaan.

Vuosi 2020 tulee Viitasen mukaan olemaan selvä vedenjakaja lataushybridien ja sähköautojen osalta.

”Yhä useampi valitsee egoauton sijaan ekoauton. Merkillä ei näytä enää olevan niin suurta merkitystä kuin käyttövoimalla.”

Kaikille sähköauto tai lataushybridi ei sovi. Viitanen korostaakin oikeanlaisen autoilupolitiikan valitsemisen tärkeyttä. Sähköautoa hän ei vielä hankkisi ennakoimattoman arvonaleneman vuoksi. Huoltoleasingilla, eli käytännössä vuokraamalla, riski poistuu. Lataushybridien etu ovat myös hyvät käytettyjen markkinat parin vuoden päästäkin. Viitanen itse ajaa ladattavalla dieselhybridillä.

”Ehdottomasti sopivin käyttövoima ja kustannustehokkain ratkaisu paljon pitkää matkaa ajavalle. Yhdessä Nesteen My Dieselin käytön kanssa autoilusta johtuvat päästöni ovat vähentyneet puoleen”, hän laskee.

”Emme koskaan suosittele lataushybridiä, jos kotona tai töissä ei ole latausmahdollisuutta. Lataushybridien suhteen oikea autoetu on käyttöetu, jotta sähkön käyttöaste oikeasti nousee ja paikallispäästöt pienenevät. Joissain tapauksissa hybridit ovat jopa kasvattaneet yritysten polttoainekuluja, koska autot ovat tehokkaita ja latausaktiivisuus on jäänyt heikoksi. Pystymme seuraamaan käyttökustannuksia ja raportoida, jos käyttäjä ei lataa autoaan.”

Fleet Innovation Oy

Autoilun konsulttiyritys, joka hallinnoi yli 6500 autoa
Autokannan kasvu: 60 % vuosina 2017-2019
Liikevaihto: 43 miljoonaa euroa (ennuste 2019)
Liiketulos -45000 euroa (2018)
Hankki vuonna 2018 yhteensä 1350 uutta ajoneuvoa asiakkailleen. Näistä suurin osa oli rahoitusleasing- tai osamaksuhankintoja. Vain kolmannes hankinnoista oli huoltoleasingilla. Tänä vuonna autojen määrä kasvaa noin 1600 ajoneuvoon ja huoltoleasingin osuus pienenee 20 prosenttiin.

Lisätietoja:
Sakari Viitanen
Toimitusjohtaja
Sakari.viitanen@fleet.fi
040-821 5900