Vuoden 2024 autoedun verotusarvot

Jos työntekijä tai hänen perheensä käyttää yksityisajoihin työnantajan henkilö- tai pakettiautoa, auton käyttö katsotaan autoeduksi. Tällöin työntekijä maksaa veroa autoedun arvosta.

Kuukausittain verotettava autoedun arvo lasketaan rekisteriotteeseen merkityn käyttöönottovuoden
perusteella eri ikäryhmien mukaan. Vapaalla autoedulla ja käyttöedulla on omat laskentakaavansa.

 

Vuoden 2024 autoedun verotusarvot

Ikäryhmä Vapaa autoetu/kk Käyttöetu/kk
A) (vuosina 2022–2024 käyttöönotetut autot) 1,5 % auton uushankintahinnasta + 300 € tai 20 senttiä/km 1,5 % auton uushankintahinnasta + 105 € tai 7 senttiä/km
B) (vuosina 2019–2021 käyttöönotetut autot) 1,2 % auton uushankintahinnasta + 315 € tai 21 senttiä/km 1,2 % auton uushankintahinnasta + 120 € tai 8 senttiä/km
C) (ennen vuotta 2019 käyttöönotetut autot) 0,9 % auton uushankintahinnasta + 330 € tai 22 senttiä/km 0,9 % auton uushankintahinnasta + 135 eurolla tai 9 senttiä/km

Miten autoedun verotusarvo lasketaan 2024?

Autoedun kuukausikohtainen arvo koostuu perusarvosta (lasketaan prosenttiosuutena
uushankintahinnasta) ja käyttökustannuksista (kiinteä euromäärä).

Auton perusarvo perustuu maahantuojan tai tukkukauppiaan antamaan suositushintaan autosta, jota pidetään uushankintahintana. Uushankintahinnasta tehdään myös perusvähennys 3 400 € ennen
perusarvon laskemista.

Vuonna 2024 uushankintahinnasta lasketaan 1,5 %, ja näin saadaan kuukausittainen auton perusarvo.
Käyttökustannukset voidaan vähentää verottajan ennalta määrittelemänä kiinteänä summana.

Toinen vaihtoehto on käyttää ajettuihin kilometreihin perustuvia kustannuksia. Kilometrikohtaisen arvon käyttäminen edellyttää ajopäiväkirjaa tai muuta luotettavaa selvitystä autolla ajetuista kilometreistä.

Jos luontoisetuauto vaihtuu työntekijällä kuukauden aikana useita kertoja hänen työnsä vuoksi, perusarvo lasketaan sen auton mukaan, joka hänellä on ollut käytössään suurimman osan kuukaudesta.

Auton lisävarusteet

Auton verotusarvoon lasketaan myös mukaan lisävarusteiden arvo siltä osin, kun niiden arvo ylittää 1 200 €.

Talvirenkaita vanteineen ei lasketa mukaan lisävarusteisiin, eivätkä ne näin ollen vaikuta auton perusarvoon.

Vähäpäästöisten työsuhdeautojen vähennykset

Nollapäästöisillä ja vähäpäästöisille autoille on lisäksi vuoteen 2025 asti voimassa oleva erityismääräys, jolla kuukausittaisesta verotusarvosta vähennetään kiinteä summa. Vähennys koskee sekä vapaata autoetua että käyttöetua.

  • Nollapäästöisillä sähköautoille vähennys on 170 €/kk (kun auto on ensirekisteröity aikaisintaan 1.1.2020).
  • Muille vähäpäästöisille autoille, jonka hiilidioksidipäästöt ovat alle 100 g/km (WLTP-mittausmenetelmällä mitattuja päästöjä), vähennys on 85 €/kk (kun auto on ensirekisteröity aikaisintaan 1.1.2021). 

 

Sekä vapaan autoedun että käyttöedun työsuhdeautoille, jotka ovat nollapäästöttömiä tai vähäpäästöisiä, tehdään tuntuva alennus verotusarvoon.

Vapaan autoedun käyttökustannuksiin tehtävät vähennykset

Vapaassa autoedussa perusarvoon lisättävästä käyttökustannusten osuudesta vähennetään:

  • 9 senttiä kilometriltä tai 135 euroa kuukaudessa, jos auto on täyssähköauto.
  • 4 senttiä kilometriltä tai 60 euroa kuukaudessa, jos auto on ladattava hybridi tai kaasuauto.

 

Huomioi yksityisajon määrä autoedun arvossa

Auton kuukausikohtaiset käyttökustannukset on laskettu olettamuksella, että autolla ajetaan yksityisajoja 1 500 kilometriä kuukaudessa ja 18 000 kilometriä vuodessa. Jos työsuhdeautolla ajetaan kuitenkin yksityisajoja reippaasti alle 18 000 kilometriä vuodessa, autoedun arvo voidaan laskea myös ajettujen yksityisajokilometrien perusteella. 

Tällöin ajopäiväkirjan perusteella työntekijä voi ilmoittaa realistiset ajetut kilometrinsä kuukausittain työnantajalle tai vuoden päätteeksi vaatia veroilmoituksessaan autoedun arvon alentamista. Tällöin verotettava tulo pienenee.

Jos yksityisajoa on vuosittain yli 18 000 kilometriä vuodessa, silloin autoedun arvo saatetaan korottaa verotuksessa. Tällöin seurauksena voi olla jälkiveroja. 

Lue lisää autoedusta Verohallinnon sivustolta.

Kokeile myös Verohallinnon laskuria autoedun verotusarvon laskemiseen.

Ajankohtaista