Fleet testaa: koeajo Skoda Enyaq iV

Koeajo Skoda Enyaq leasing auto yritykselle

Sain testiini kevään ehkä mielenkiintoisimpiin uutuuksiin lukeutuvan Skoda Enyaq iV:n. Alkuun on sanottava, että tämä ei ole mainos, vaikka vääjäämättä kehujen määrän myötä sellaiseksi tämän kirjoituksen voisi tulkita.

Mielenkiintoinen uutuus

Mikä tekee tästä koeajoon saamastani sähköautosta yhden mielenkiintoisimmista uutuuksista? Ensinnäkin Skoda on suomalaisen työsuhdeautoilun kulmakiviä, yhdessä jos toisessa firmassa ja kotipihassa löytyy Skodan logolla oleva auto. 

Syitä tähän on monia; kokonaiskustannus, suomalaiseen mieleen sopivasti istuva ja järjellä perusteltu hankinta on muuta kuin tunnetta? Näin me ainakin haluamme asioita perustella, olkoonkin selvää, että auto hankintana harvoin on ”järkiostos”. Todistetusti Skoda mallistona on usein kilpailijoita edukkaampi hankkia ja ylläpitää. Siinäpä syitä, miksi uusi sähköinen Skoda on erittäin mielenkiintoinen uutuus.

Akun luvattu kantama riittää kohtuullisissa nopeuksissa

Ajoin tällä Enyaqin isommalla akkukapasiteetilla olevalla autolla. ”Rangea” autolla on lupausten mukaan noin 450 kilometriä, joka keväisellä kelillä piti kohtuullisen hyvin paikkansa ja kohtuullista nopeutta ajellen. Moottoriteille ja sellaiseen rikesakkonopeuteen mittarin asetettua alkoi sähkön syöminenkin. 

Valitettavasti omasta ajostani merkittävä osuus on nimenomaan motarikulkemista, joten joudun tässä nopeudessa leikkaamaan luvatusta 450 akkukantamasta noin 150 km pois, koska nollaan akkua ei voi ajaa. Pienemmillä nopeuksilla kuljettaessa pääsi alle 20 kW akun kulutukseen, joka on isohkolle autolle kohtuulukema.

Järkevän tyylikäs

Enyaq kääntää päitä, joten Skoda on onnistunut muotoilussa. Auto ei ole pöyhkeä eikä röyhkeä, mutta kivasti näyttävä isoine renkaineen ja korkealla profiilillaan. Koeajossa olleessa autossa oli lähes 10 000 eurolla lisävarusteita, joten kattoikkunat ja nahkasisusta toi kivasti luxustunnelmaa. 

Tämä sähköauto oli enemmänkin järkevän tyylikäs kuin liian hieno. En nyt tiedä, miten tätä tunnelmaa muuten kuvailisi, mutta Skodan maineeseen sopinee sanapari järkevän tyylikäs.

Enyaqilla ajaminen oli tosi hyvä kokemus – nopeuksista riippumatta auto on hillitty, hallittu, tasainen ja hiljainen. Mitään ikävää ylläriä ei tullut, vaikka uusia autoja kokeillessa usein tulee jossain vaiheessa ”tenkkapoo”.

Enyaqissa on tosi hyvin tilaa, kuten Skodissa yleensäkin on. Eli on kiva, että Skodan hankkiva saa sitä tuttua ja turvallista kokemusta ja kokonaisuutta kuin aiemminkin. Enyaq on rohkeasti erilainen, mutta kuitenkin järkevältä tuntuva hankinta.

Aina tulee mainittua, että mitäs perhe tykkäsi? No tykkäsi! Tällä kertaa autoa kokeilleet työkaveritkin poikkeuksetta liputtivat, että tosi hieno Skoda.

Ajankohtaista