Lasten kuljetus pyörällä – katso eri vaihtoehdot

Lasten kuljetus pyörällä onnistuu joko lastenistuimella, lastenkärryllä tai laatikkopyörällä.

Monien työmatkaan sisältyy lasten kuljetus kouluun tai päiväkotiin. Jos itse kulkee pyörällä, täytyy lasten kuljetus pyörällä miettiä hyvin, jotta matkat olisivat turvallisia ja mukavia.

Isommat lapset pystyvät jo pyöräilemään sopivan pituisen matkan itsekin, mutta pienemmät lapset vaativat joko lastenistuimen, vedettävän pyöräkärryn tai ns. laatikkopyörän kuljetukseen. Oikeilla varusteilla lapsen kuljettaminen polkupyörällä onkin mukavaa ja palkitsevaa puuhaa!

Lasten istuin pyörään – yhdelle lapselle

Lasten istuin pyörään on perinteinen ratkaisu lastenkuljetukseen. Pyörän tarakalle asennettavat istuimet ovat suhteellisen edullisia, ja niiden käyttö on helppoa.

Monet valmistajat suosittelevat istuinten alaikärajaksi 9 kk ja lapsen painoksi vähintään 9 kg. Istuimella kuljettaessa lapsen maksimipaino voi olla 22 kg. 

 

Lasten istuin pyörään on yksi suosituimmista ja edullisin vaihtoehto lapsen kuljetukseen polkupyörällä.

Lapsi matkustaa ilman suojaa

Lasten istuinten huonoina puolina on yleensä, että istuimessa lapsi altistuu kaikille sääolosuhteille, niin porotukselle kuin sateelle.

Lisäksi jos pyörän kanssa kaatuu, niin lapsikin kaatuu mukana.

Eri vaihtoehtoja eri hintaluokissa

Lastenistuimista on nykyisin olemassa monia eri vaihtoehtoja. Perusmallien lisäksi on hieman paremmin varusteltuja istuimia, kuten mallit, joissa saa selkänojan lepoasentoon. Lisäksi joissain malleissa voi säätää jalkatukien korkeuden.

Mukavuutta lapselle tuo myös, jos istuimessa on huomioitu kypärän viemä tila takaraivon kohdalla.

Perinteisten taakse sijoitettavien mallien lisäksi nykyisin on tarjolla lisäksi lastenistuimia, jotka sijoitetaan aikuisen eteen ohjaustangon päälle.

Vedettävä pyöräkärry – 1–2 lapselle

Pyöräkärry on kätevä lasten ja vaikka kauppaostosen kuljetukseen.

Viime aikoina suosittu ratkaisu lasten kuljettamiseen on ollut vedettävä pyöräkärry. 

Lastenistuimeen verrattuna kärry on hintavampi vaihtoehto, mutta sillä lapset kulkevat säältä suojassa ympäri vuoden ja turvallisemmin.

Myös pienempien vauvojen kuljetus onnistuu kärryllä

Pyöräkärryssä voi kuljettaa jo 6 kuukauden ikäisiä ja jopa nuorempia vauvoja, kun heille hankkii erikseen heille tarkoitetun vauvaistuimen.

Kuljetettavan lapsen maksimipaino liikkuu merkistä riippuen 20 kilon molemmin puolin. Lapsen maksimipituus voi yleensä olla 5-20 senttimetriä päälle 100 cm.

Kärryn kokonaiskuormalle on myös aina olemassa maksimipaino, johon täytyy laskea kuljetettavien lasten ja tavaroiden paino.

Lisävarusteet tuovat matkustusmukavuutta ja nostavat hintaa

Pyöräkärryistä on olemassa monta eri mallia 1–2 lapsen kuljettamiseen. Edullisimpia ovat yleensä melko riisutut mallit. Mitä enemmän kärrystä löytyy lisävarusteita, sitä korkeammalle hinta kipuaa.

Jos haluaa kärryynsä jousituksen, takanojaan säädettävät penkit sekä laadukkaat materiaalit, on kärrystä maksettava jo satasia enemmän kuin ns. perusmallista.

Lastenkärryä valitessa lisäominaisuuksien lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota, kuinka monta kiloa painoa kärry kestää. Samoin kannattaa vertailla itse kärryjen painoja. Mitä enemmän takana on massaa, sitä enemmän kärryn liikuttaminen vaatii reisiltä tai sähköpyörän akulta.

Perheen kauppakassi

Itse pyöräkärryt saa yleensä muutettua melko helposti kolmipyöräisiksi työnnettäviksi rattaiksi. Jos kärryn kiinnitys ei ole liian monimutkainen, saa kärryn irrotettua pyörästä vaikka kauppareissun ajaksi. Jos kärryssä on tilava tavaratila, kauppakassit mahtuvat sinne kätevästi ja turvallisesti.

Laatikkopyörä – jopa 4 lapselle

Pyöräkärryjen ohella kaupunkien katukuvassa on alkanut näkyä entistä enemmän ns. laatikkopyöriä tai tavarapyöriä, joissa pyörän runkoon on asennettu kiinteästi suuri laatikko tavaran tai lasten kuljetukseen.

Laatikko on useimmiten pyörän etuosassa ohjaustangon edessä.

Laatikkopyörä kuljettaa samaan aikaan jopa 4 lasta.

Kaikki perheen lapset kuljettava pyörä

Suurimmat kolmipyöräiset tavarapyörät kuljettavat jopa 3–4 lasta, joten sillä saa kuljetettua tarvittaessa perheen koko katraan. Kolmipyöräiset mallit ovat myös hyvin vakaita ajaa. 

Laatikkopyöriin saa kiinnitettyä erilaisia istuimia lapsille tuomaan lisämukavuutta. Lisäksi vauvoille on omat istuimensa, jolloin jopa 4 kuukauden ikäisten vauvojen kuljetus onnistuu laatikkopyörällä.

Tavarapyöriin saa myös kuomullisia malleja, jolloin lapset ovat sateelta ja tuulelta suojassa.

Pelkkään kuljetusajoon tarkoitettu pyörä

Verrattuna lastenistuimilla ja pyöräkärryllä kuljettamiseen laatikkopyörä on selkeästi tarkoitettu ainoastaan lastan ja miksei lemmikkien tai tavaroidenkin kuljettamiseen.

Kun tarve lasten kuljetukseen lakkaa, moni luultavasti haluaa pyöränsä vaihtoon. Tuolloin sen tilalle täytyy hankkia kokonaan uusi pyörä. Istuimet ja kärryt taas saa myytyä irrallisina, jolloin itse pyörä jää muuhun käyttöön. Kärryn ja istuimen kohdalla kuljettavaa pyörää saa myös käytettyä mihin tahansa muuhunkin ajoon ilman lastenkuljetinta.

Sähköpyörä lapsen kuljetuksessa lisää pyöräilyn iloa ja pidentää ajettavia matkoja

Sähköpyörä lapsen kuljetuksessa on monessa tapauksessa melkein ”must”. Sähköpyörä tekee ajosta huomattavasti miellyttävämpää, kun lastia on paljon.

Tällöin on vaivatonta kulkea pidempiä matkoja pyörällä, ja pyörä voi aidosti korvata perheen toisen auton tai jopa auton kokonaan.

Lapset monesti pitävät pyörällä matkustamisesta, kun saa tutkailla maisemia reippaassa vauhdissa. Kärryssä ja laatikossa saa olla lisäksi mukavasti kylmältä, sateelta tai auringon paahteelta suojassa ja ottaa vaikka torkut tasaisessa matkanteossa!

Työsuhdepyörä lasten kuljetukseen

Työsuhdepyörää voi aivan hyvin käyttää myös lasten kuljetukseen. Se kannattaakin valita täysin tarpeidesi mukaan.

Ajankohtaista