Autovero poistuu täyssähköautoilta kokonaan

sahkoautojen autovero poistuu

Uuden sähköauton hankkijana alat saada veroetua, kun täyssähköautojen autovero poistuu kokonaan 1.10.2021 jälkeen ensirekisteröitäviltä täyssähköautoilta. 

Tämä ei toki tarkoita, että sähköautoilusta tulisi täysin verotonta, kun samalla ajoneuvoveron perusveroa korotetaan. Joku voisi todeta, että tämä on kuin rahan siirtämistä taskusta toiseen, mutta laitetaanpa tämä verohyöty perspektiiviin.

Laskeeko sähköautoilun hinta?

Sähköauton hankintahetkellä kyllä, koska auton hankintahinta laskee. Mutta koska uudessa mallissa entinen verokertymä täytyy edelleen kerätä jostain, niin nyt valtio perii saman rahasumman itselleen pidemmällä aikavälillä.

Tämä ei kirpaise ostajan lompakossa läheskään yhtä paljon lyhyellä aikavälillä, mutta rahanmenoa se silti tarkoittaa. Tulevaa tilannetta kuvaa hyvin Autontuojien ja autoteollisuuden yhdistyksen toimitusjohtajan Tero Kallion kommentti:

”Jos ajatellaan, että keskihintaisen täyssähköauton veronalennus ostohetkellä on 1 000–1 500 euroa, niin siihen tulee 50–100 euroa lisää ajoneuvon perusveroa vuodessa … Sen pystyy kyllä itselleen perustelemaan, että se tulee aika nopeasti jo alempina käyttökustannuksina takaisin. Sähkö on halpaa.”

Tero Kallio, toimitusjohtaja, Autontuojien ja autoteollisuuden yhdistys 

Kallion kommentti perustuu siihen, että perusveroa tuskin korotetaan kymppejä enempää, mikä todetaan Autotuojat ja -teollisuus -yhdistyksen tekemässä laskelmassa.

Toisin sanoen, sähköauton hankinnasta tulee halvempaa ensi kuukauden alusta alkaen, kun nykyisen autoveron maksaminen valtiolle hajautetaan useamman vuoden ajalle ajoneuvon perusveron kautta.

Lisäksi on hyvä muistaa, että työsuhdeautoilijaa kannustetaan täyssähköauton hankintaan 170 € verotusarvon “alennuksella”, eli jo vuoden 2021 alussa voimaan tullut malli jatkuu. 

Entä hybridien verotusarvo, laskeeko se?

Kyllä, myös ladattavat hybridit saavat osansa ja tarkemmin etu on 85 €/kk, joka tulee auton ostajalle auton verotusarvon laskemisen kautta.

Mutta hybridit eivät ole ainoa ajoneuvoluokka, joka hyötyy verouudistuksesta, koska verovähennys koskee kaikkia autoja käyttövoimasta riippumatta. Edun ainoa edellytys on, että ajoneuvon hiilidioksidipäästöt ovat maksimissaan 100 g/km.

Edun on tarkoitus koskea työsuhdeautoja, jotka on otettu käyttöön 1.1.2021 jälkeen ja se tulisi voimaan vuoden 2022 alusta.

Etu ei tietenkään koske täyssähköautoja, jotka jo valmiiksi nauttivat yllämainitusta autoveron poistumisesta.

Yhteenveto: täyssähköautojen, hybridien ja vähäpäästöisten autojen verotus

Täyssähköautot, verotus 1.10.2021 jälkeen:

  • Autovero poistuu
  • Perusvero nousee

Tämä tarkoittaa, että sähköauton hankinnasta tulee edullisempaa, samalla kun aiempi autovero siirtyy vuositasolla maksettavaksi (todennäköisesti noin 50100 €) eräksi, mikä tuskin on sähköautolla ajavalle ongelma, koska sähköllä ajava säästää siinä mitä bensa- ja dieselkuski maksaisi tankin täyttämisestä.

Hybridit ja vähäpäästöiset autot, verotus vuoden 2022 alusta:

  • Verotusarvo laskee 85 €/kk
  • Koskee 1.1.2021 jälkeen hankittuja autoja
  • Koskee kaikkia autoja, joiden hiilidioksidipäästöt ovat maksimissaan 100 g/km

Mikäli haluat kartoittaa vaihtoehtojasi uudeksi työsuhdeautoksi ja hankkia joko hybridin, kaasuauton tai jopa täyssähköauton, niin suuntaa Fleetin koeajopalstalle, johon autoasiantuntijamme ovat kirjoittaneet suuren määrän koeajoarvosteluja työsuhdeautoiksi sopivista vähäpäästöisistä autoista.


Ajankohtaista