Työmatkapyöräily – hupia ja hyötyä yhdellä polkaisulla

Työmatkapyöräily on hyväksi niin terveyden kuin ympäristön kannalta.

Työmatkapyöräily on viime vuosina kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Ja miksipä ei olisi – pyörällä kun voi taittaa edullisesti ja ekologisesti matkan, johon muuten joutuisi käyttämään omaa autoa tai julkisia kulkuvälineitä. Voisiko työmatkapyöräily olla myös sinun juttusi? Tässä artikkelissa käymme läpi työmatkapyöräilyn hyviä puolia – hyppää kyytiin!

Ei ole olemassa tyypillistä työmatkapyöräilijää

Monien mielikuvissa työmatkapyöräily on kirkkaisiin ja kireisiin pyöräilyasuihin pukeutuvien himourheilijoiden hommaa, jotka polkaisevat 20 kilometrin lenkin alkulämmittelyksi ennen kuin pyöräilevät 50 kilometriä toimistolle. Tämäkö on tyypillinen työmatkapyöräilijä? Ei taatusti.

Oikeasti työmatkapyöräilyä harrastavat kaikenikäiset ja -kuntoiset ihmiset, eikä työmatkapyöräilyn arkkityyppiä ole olemassakaan. Etenkin sähköpyörät ovat madaltaneet kynnystä aloittaa säännöllinen pyöräily, sillä niiden säädettävä avustus tekee pyöräilystä helpompaa – myös iäkkäämmille ja huonomman kuntotason omaaville.

Sinun ei siis tarvitse olla huippu-urheilija aloittaaksesi työmatkapyöräilyn, vaan ainoastaan kiinnostunut uudesta, liikunnallisemmasta tavasta taittaa työmatkasi.

Onko työmatkapyöräily välineurheilua?

Työmatkapyöräilyn on tarkoitus olla sujuva tapa liikkua töihin ja takaisin. Pyöräillä voi toki sillä kuuluisalla “mummon mankelillakin”, mutta matkanteko on mukavinta ja tehokkainta kunnon pyörällä etenkin, jos työmatkasi on pidempi. Sähköpyörän avulla jopa kymmenien kilometrien pituinen pyöräilymatka sujuu tavallista kevyemmin.

Monissa työpaikoissa on jo tarjolla polkupyöräetu työntekijöille, jonka avulla voit hankkia laadukkaan ja kestävän työsuhdepyörän. 

Työmatkapyöräilyn aloittamiseen et tarvitse välinearsenaalia, mutta ainakin nämä varusteet kannattaa – tietysti hyvän pyörän lisäksi – hankkia:

  • laadukas pyöräilykypärä
  • lain edellyttämät valaisimet eteen ja taakse
  • soittokello
  • mukava ja rento, säänmukainen pyöräilyasu
  • sadevarusteet
  • vedenkestävä reppu tai satulalaukku (etenkin tietokonetta ja vaihtovaatteita ajatellen)
  • matkakokoinen huolto- ja paikkaussetti

 

Toisaalta, jos haluat heti alussa panostaa varusteisiin ja hankkia parasta, mitä rahalla saa, mikään ei estä sinua. Työmatkapyöräily on jokaiselle omannäköinen tapa liikkua.

Työmatkapyöräilyn hyödyt ovat kiistattomat

Jos pysähdyt miettimään tavallista työmatkaasi autolla, se tuskin on erityisen hyödyllinen. Mutta jos kyseessä onkin työmatkapyöräily, hyödyt ovat lukuisat. 

Ilmeisin näistä hyödyistä on liikunta. Työmatkapyöräily on hyötyliikuntaa, jolla on välitön myönteinen vaikutus terveyteesi, vireyteesi ja mielialaasi. Liikunta antaa virkeän ja energisen olon, jonka pohjalta on kiva aloittaa työpäivä. Lisääntynyt liikunta auttaa myös painonhallinnassa. 

Muut merkittävimmät työmatkapyöräilyn hyödyt ovat sen ekologisuus ja edullisuus, jotka kulkevat osittain käsi kädessä. Pyöräilystä ei synny haitallisia hiilidioksidipäästöjä tai pakokaasuja, eikä pyörää tarvitse tankata – toki sähköpyörää on ladattava. Lisäksi huolto ja varaosat ovat edullisempia kuin autossa. Suurin rahallinen investointi onkin itse pyörän hankinta, mutta sen jälkeen pyöräsi alkaa kilometri kilometriltä polkea sinulle säästöjä autoiluun verrattuna.

Työmatkapyöräilyn hyödyt ovat lukuisat.
Työmatkapyöräilyyn voi hankkia omannäköisensä pyörän.

Tärkeintä työmatkapyöräilyssä: muista ilo

Kysyimme alussa, voisiko työmatkapyöräily olla sinun juttusi. Sen sijaan, että istuisit autossa aamu- ja iltapäiväruuhkiin jumiutuneena, voisit sujuvasti pyöräillä työpaikalle ja kotiin. Onko oman auton tuoma ajansäästö loppujen lopuksi niin merkittävää? Kuinka hyvin oikeasti käytät hyödyksesi tuon säästetyn ajan – vai käytätkö?

Jos työmatkapyöräily alkoi kiinnostaa niin muista, että aloittaa voi maltilla: töihin voi pyöräillä alkuun vaikka kerran-pari viikossa. Olitpa sitten himopyöräilijä tai satunnainen töihin polkija, tärkeintä on, että työmatkapyöräily tuottaa sinulle iloa ja tuntuu luontevalta tavalta kulkea työmatkasi. 

 

Lue lisää:

Kannattaako työsuhdepyörä? Usein kysyttyjä kysymyksiä työsuhdepyöräedusta

Pyöräily on tehokasta ja nivelille ystävällistä liikuntaa (UKK-instituutti)

Polkupyöräilyn ja kevyellä sähköajoneuvolla ajelun tietopaketti (Traficom)

Ajankohtaista